De oorsprong
De geheime oorsprong wordt aangeprezen als een boek in de sfeer van Dan Brown of Jeroen Windmeijer, een historische thriller. Ook het onderwerp, waar komt de mens en met name de vrouw oorspronkelijk vandaan? Klopt het verhaal dat de vrouw uit de rib van de man is gemaakt? Beide zaken maakten dat ik me inschreef voor de Hebban leesclub. Ik ben een groot fan van Jeroen Windmeijer en ook de boeken van Dan Brown lees ik graag. Als christen ben ik heel benieuwd naar verhalen over de oorsprong. Of mijn verwachtingen uitkwamen lees je in deze recensie.
Het boek verteld het verhaal van Gina. Haar vader, een onderzoeker van oudheden, heeft ontdekt dat er een stuk van het boek in de bijbel, genesis mist. In zijn zoektocht naar deze missende stukken tekst, geschriften stuit hij op een geheim genootschap die niet wil dat deze stukken tekst gevonden worden. Hij overleeft het niet en laat een briefje achter voor zijn dochter Gina. Zo ontdekt zij stukje bij beetje het geheim. Gina is een journaliste die een stuk schrijft over Egyptische oudheden en interviewt een Franse verzamelaar, Nicolas, als het bericht haar bereikt dat haar vader is overleden. Samen gaan ze het raadsel ontrafelen en gaan op zoek naar de oorsprong van de mensheid. Ook zij stuiten op dit genootschap voortkomend uit de orde van Malta. Extremistisch en gewelddadig.
Als je dit verhaal zo leest denk je nu dat lijkt me een spannend boek. Toch vond ik dat tegenvallen. De eerste 25 hoofdstukken, ongeveer een honderd bladzijden, is het voornamelijk non-fictie. Logisch als je weet dat Tom non-fictieschrijver van oorsprong is. Met als die Egyptische namen en handschriften duizelt het je en moet je je echt wel door heen worstelen. Ik heb veel dingen opgezocht omdat ik er maar geen beelden bij kreeg. Veel van hetgeen hij beschreef staat in het museum voor oudheidkunde in Leiden, laat ik dat museum nu komende vrijdag bezoeken, wie weet dat dat helpt. Daarna gaat het wel beter maar ik vond het toch te weinig thriller. Er waren zeker spannende stukken maar zeer onwaarschijnlijk dat dit zo afloopt. Kortom het was een geweldig boek een mengeling van fictie en non-fictie maar geen thriller. Ik heb genoten van de gnostische kijk op het scheppingsverhaal, dit zet je echt aan het denken.
Kortom een heel bijzonder boek maar ik denk toch dat Tom nog moet leren om te schrijven als Dan Brown of Jeroen Windmeijer. Ik heb genoten van de prachtige zinnen en haast filosofische stukken over de oorsprong, het paradijs en de plek waar dit zou liggen. Het leek wel of de spanning er als sausje overheen lag om publiek te trekken, maar het was te onwaarschijnlijk, te voorspelbaar om echt spannend te zijn. Toch is het boek heel zorgvuldig opgebouwd en laat ieders mening in zijn waarde. Waar ik grote moeite mee had was dat ‘de slechteriken’ haast een soort gebed hadden aan de onmachtige God. Dat deed tot steeds weer pijn, maar aan de andere kant gaf het juist wel het extreme weer van deze beweging.
Kortom 4 sterren van mij voor dit bijzondere boek en ik ga zeker eens de non-fictie boeken lezen van Tom en vrijdag dus naar het museum. Wie weet dat ik dan toch anders denk over het boek. Of ik nu geloof of Genesis niet compleet is? Dat waag ik te betwijfelen. Of Eva uit de rib van Adam geschapen is of niet doet er voor mij niet zo toe, Voor mij staat vast dat ik geschapen ben door een God die liefde is en daarom als vrouw niet minder of meer ben dan Adam,. Adam en Eva zijn gelijkwaardig, een aanvulling op elkaar.