De juiste man

Wilma Hartman 24 mei 2025
'De juiste man' is het vierde boek van het duo Peter Mohlin en Peter Nyström met John Adderley in de hoofdrol. Het eerste deel Het laatste leven won de MAX Bronzen Vleermuis en de Zweedse Crimetime Award. Na een carrière als scenarioschrijver en regisseur hebben Peter Mohlin en Peter Nyström zich nu toegelegd op het samen schrijven van thrillers.
Ik vind het wel leuk dat ze zich in het nawoord excuseren voor het mogelijk niet helemaal actueel zijn van de gebeurtenissen in het boek. Hierbij geldt de situatie in Zweden waar Peter Mohlin en Peter Nyström wonen.

‘In dit boek beweren we dat de vastgoedmarkt in een crisis verkeert, met hoge rentes en een dalende vraag naar nieuwbouwwoningen. Dat klopt in het heden, als we met dat heden 2024 bedoelen. Maar zoals we al eerder hebben aangegeven, speelt dit boek zich eigenlijk vier jaar eerder af, toen de woningmarkt booming was. We spelen dus niet alleen met ruimte, maar ook met de tijd. We liegen gewoonweg. Sorry daarvoor.’

John Adderley, het hoofdpersonage in 'De juiste man', is geboren in Zweden maar was met zijn ouders naar Amerika geëmigreerd. Inmiddels is hij weer terug in Zweden in een getuigenbeschermingsprogramma.
John Adderley wordt in dit deel bij een verkrachtingszaak geroepen. De verkrachtingszaak krijgt door een paar handschoenen, die lijken te wijzen naar bewijs in een oude cold-case zaak, een bijzondere wending en zet een reeks gebeurtenissen in gang die het verhaal spanning geeft.

Het verhaal begint gelijk spannend en is al gelijk niet meer weg te leggen. In het boek komt van alles voorbij wat een echte thriller spannend maakt. Geheimen, verkrachting, moord en een zeer verrassend plot. Voor mij is het extra leuk omdat het zich afspeelt in Karlstad, de stad waar we, toen we in Zweden woonden, naar de winkels gingen die je op het platteland niet vindt zoals bouwmarkten, grote supermarkten en de Ikea, maar waar we ook zaken als een identiteitskaart regelden.

De schrijfstijl is heel beeldend zoals je van scenarioschrijvers zou verwachten. De hoofdstukken zijn kort en langzamerhand krijg je een steeds duidelijker beeld, tot het slot je toch weer verrast! Ik vind deze heren meesters in plots schrijven. Ik heb echt genoten van 'De juiste man' en ben John Adderley nog lang niet zat. Dat er gespeeld is met tijd en ruimte heb ik eigenlijk niet gemerkt.

Hoewel dit vierde deel goed los te lezen is, kan ik je toch aanraden om bij het eerste deel te beginnen. Je kan dan beter meeleven en meevoelen met de situatie rond John Adderley en dat geeft het boek nog net wat meer spanning.
Ik geef 'De juiste man' vijf sterren.

Meer recensies van Wilma Hartman