Het laatste woord
Voor de leesclub van Thrillzone mocht ik kennismaken met Het laatste woord. Het boek vertelt over de manisch depressieve Netty. Een postnatale depressie bracht uiteindelijk deze diagnose. Netty doet haar best om jonge haar zoontje Leon zo min mogelijk te belasten met haar stemmingen. Toch voelt ze zich vastzitten in haar leven, alsof ze geen andere keuze heeft dan alleen maar doorgaan. Haar man Bart die zielsveel van haar houdt voelt zich onmachtig om haar de rust en regelmaat te bieden door zijn werk als agent. Hij vlucht steeds meer in zijn werk en zijn onmacht uit hij in agressie. Zijn goede vriend Hugo, een knappe man en vrouwenversierder, heeft in de ogen van Netty wel die stabiliteit die zij zoekt of is dat schijn? Op een ochtend is Netty verdwenen. Een brief, haar laatste woorden, is het enige dat rest. Leon blijft worstelen met de vraag waarom ze verdween. Waarom heeft ze hem bij zijn vader achter gelaten. Ook zijn vader helpt hem niet om deze vraag op te lossen tot hij achter de waarheid komt die zijn leven opnieuw op zijn kop zet.
Het is een prettig geschreven boek die je compleet laat meeleven met de hoofdpersonen. Het lezen over Netty maakte me zelf ook wat somber, heel knap als je als schrijver dat kan bewerkstellingen. De vragen van Leon waren ook mijn vragen. Toch vond ik het meer een psychologische roman die spannend was. Mijn nieuwsgierigheid, ik wilde weten wat er aan de hand was maakt dat ik wilde doorlezen. Waar was Netty, waarom had ze Leon, die meer dan alles voor haar was, in de steek gelaten? Zou ze nog leven of was ze dood? Dat maakte dat je door wil lezen. De schrijfstijl is prettig maar biedt toch voldoende punten die je aan het denken zetten. Het boek is geschreven vanuit verschillende perspectieven; Netty, Bart en Leon. In dit geval waren het ook echt andere perspectieven en werden de gebeurtenissen niet eindeloos herhaald.
Toch waren er ook ongeloofwaardige stukken tussen die ik vanwege spoilers niet kan delen. Dat vond ik wat jammer. Maar ondanks alles toch een dikke aanrader. Ik ga zeker Boris Dittrich als schrijver volgen en zal eerst zijn eerdere boeken gaan lezen.
Bedankt Thrillzone voor het mogen lezen van Het laatste woord.