Igor Znidarsic- Voorbij Niemandsland

Amber Drenth Amber Drenth
4 mrt 2023

Victor is elf wanneer hij in Ljubljana met zijn moeder in de internationale trein stapt. De bestemming is een geheel nieuwe wereld, genaamd Nederland. Om te overleven moet hij zich aanpassen aan zijn nieuwe omgeving en een Nederlander zien te worden. Dit blijkt echter geen gemakkelijke opgave.

Het boek begint met Victor die op de trein stapt met zijn moeder. Daarna ga je terug de tijd in en lees je verhalen van andere familieleden. Hierin kwam de stamboom, die voor in het boek staat, goed van pas. Met al die namen raak je af en toe even in de war. Gelukkig zorgt de stamboom voor opheldering.

Later wordt je meegenomen in Victor’s leven. Hoe hij een leven probeert op te bouwen in Nederland. Hij wordt gepest op school en voelt zich een buitenstaander. Gelukkig leert hij in de loop der tijd nieuwe mensen kennen.

In het boek komt ook veel informatie over de geschiedenis van Joegoslavië. Zo komen de oorlogen aanbod, maar ook de Sloveense taal. En hoe de familie daar geleefd heeft.

Het is geen boek dat je even in een avondje uitleest. Je moet je aandacht er goed bij houden. Desondanks is het zeker een mooi verhaal. Je wil weten hoe Victor uiteindelijk zijn draai vindt in Nederland, dat maakt dat je toch wil doorlezen.

Ik wil UitgeverijSeptember bedanken voor het recensie- exemplaar.

Meer recensies van Amber Drenth