Roversjong

Roversjong
Auteur:
Jef Aerts
Bron: www.singeluitgeverijen.nl
Jef Aerts vertelt tijdloze verhalen, die tegelijk spannend en poëtisch zijn. Hij groeide op in een bosrijk dorp in de buurt van Leuven. Nadat hij vier romans, een dichtbundel en enkele theaterteksten voor volwassenen publiceerde, begon hij te schrijven voor kinderen en jongeren.
In juni 2012 verscheen Aerts’ eerste echte kinderroman, Het kleine paradijs. Met illustratrice Marit Törnqvist maakte hij in 2013 het troostende prentenboek Groter dan een droom, waarin een jongetje voor het eerst zijn overleden zusje ontmoet. Het boek werd bekroond met onder meer de Boekenleeuw, prijs voor het beste kinder- en jeugdboek, en met een Zilveren Griffel.
Vissen smelten niet is een gelaagde kinderroman over een jongen die een tocht over een ijsweg maakt met in zijn tas de lievelingsvis van zijn zieke vader. Ook voor dit boek kreeg Aerts in 2014 een Zilveren Griffel. Paard met laarzen, voor kinderen vanaf een jaar of negen, verscheen in het voorjaar van 2015. Kersenhemel is Aerts’ tweede prentenboek, over vriendschap, met indrukwekkende landschappen van Sanne te Loo.
Jef Aerts woont met zijn vrouw en drie kinderen op een kleine boerderij met een heleboel dieren.
Illustrator:
Martijn van der Linden is een meervoudig bekroond, Zeeuwse kunstenaar en illustrator uit Rotterdam. Hij maakt schilderijen, boeken en illustraties voor jong en oud. Zijn boeken verschijnen over de hele wereld en zijn illustraties variëren van surrealistische dierenportretten en landschappen in kleur, tot stijlvolle en humoristische zwart-wit tekeningen.
Bron: www.martijnvanderlindenillustrator.nl
Wijze van lezen:
Recensie exemplaar ontvangen van uitgeverij Querido Jeugd in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij: Querido Jeugd
Genre: kinderboek 6 plus
Cover en flaptekst:
Een schitterende cover: een stel kippen die met een nieuwsgierige maar ook verongelijkte haast bange blik kijken naar een kip die tegen een slapende vos aan ligt. Nieuwsgierig naar dit verhaal.
Een heftige maar informerende flaptekst.
Quote:
Pagina 7:
Vera Kloek zat veilig op haar eieren. Onder de bessenstruik had ze een rommelig nest gemaakt. Daar wachtte ze nu al weken op het eerste piepje. Maar die ochtend hoorde Vera geen piepje. Uit de boomgaard klonk net een ontzettend kabaal. Vanonder de struik zag ze de andere kippen in paniek alle kanten op hollen. De oude haan kraaide en klapperde met zijn vleugels.
Er was een vos op de boerderij! Het beest had een tunnel gegraven en drong nu de kippenweide binnen. De arme hennen fladderden tegen het hek op of probeerden tevergeefs in een boom te vliegen. Het was een enorm gekakel en gekrijs. Alleen Vera bewoog niet. Niemand joeg haar van haar eieren. En zelfs toen de haan een laatste, afgrijselijke keer kraaide, bleef ze rotsvast zitten. Want dat is nu eenmaal wat alle kloeken doen.
Het verhaal:
Kip Vera ontsnapt aan de strooptocht van de vos omdat ze onder een bessenstruik zit te broeden. Bij de schuur vindt ze een rillende kleine vos die na de jachtpartij alleen achterbleef. Vera is een moeder in hart en nieren en neemt het vossenjong zonder aarzelen onder haar vleugels. De eieren komen uit, het welpje groeit op en stoeit vrolijk met de kuikens. Maar de andere kippen voelen zich helemaal niet veilig met dat roversjong op de boerderij.
Mijn leesbeleving:
Vanaf de eerste letter zat ik gelijk in het verhaal. Spanning en angst vochten om voorrang. Door de beeldende schrijfstijl voelde het voor mij alsof ik overal bij was. De schitterende illustraties versterkten dat gevoel nog meer.
De tekst is diepgaand en doorspekt met gevoel, de oneindige liefde en vastberadenheid van een moeder voor haar jongen. De moed om verder te kijken dan hoe het hoort te zijn dan toch uit de pas lopen om te beschermen wat je zo lief hebt. In de illustraties zijn zoveel details, tastbare gevoelens, karakter trekken die je bij mensen uit het dagelijks leven ook terug zou herkennen. Een ware streling voor het oog deze illustraties. Ik kon de vacht onder mijn vingers voelen, het stro ruiken, de veertjes mijn gezicht strelen tijdens het dwarrelen. Zo knap.
Ook de tekst wordt door de illustraties naar een nog hoger niveau getild. Jef Aerts is in staat om in het hoofd te kruipen van ieder dier dat in dit verhaal voor komt. Fascinerend en daardoor continu boeiend. Een zoektocht naar je ware ik. En als je die ontdekt hebt wil je je dan aanpassen of blijf je hunkeren naar het leven dat je geleerd hebt te waarderen en te koesteren?
De plot is prachtig. De giftige verwijten en veroordelingen: voortkomend uit instinct en angst buigen om naar inzicht en ontzag voor datgene wat tot voor kort gevaar betekende. Op een emotionele manier hartverwarmend deze vriendschap en bondgenootschap. Met zijn allen tegen de boze buitenwereld, zodat de warmte, geborgenheid en wederzijdse liefde hoogtij kan vieren.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Ik heb dit boek zelf gelezen maar mijn 8 jarige dochter las dit boek ook zelf. Net als mij was zij betoverd geraakt door de prachtige illustraties gecombineerd met de mooie teksten. Continu waren we geboeid door het verhaal wat ons gebracht werd.
Bedankt voor dit prachtige verhaal. Op schitterende en tastbare wijze geïllustreerd. Een must read voor iedereen.
“denk niet wit, denk niet zwart maar in de kleur van je hart”
Het gaat niet om uiterlijk, ras of levensovertuiging. Maar over liefde genegenheid, hartverwarmende vriendschap voortkomend uit beschermingsdrang en de moederlijke neiging tot het geven van warmte, troost en liefde. Omstandigheden die je gevoel aanspreken.

Meer recensies van Boekenpearls76