Warm aanbevolen

Emma - 3 Stapjes Meer Emma - 3 Stapjes Meer
14 mrt 2023

Heel interessant boek voor zowel jonge als niet zo jonge generaties. Voor jongeren om te zien hoe hun grootouders en ouders hun best deden om vooruit te komen in het leven; voor ouderen als herinnering aan hun eigen leven en wat er op dat moment in hun omgeving en in de wereld gebeurde.

Leidraad is het leven van de auteur John Vandaele (West-Vlaming, geboren rond 1960), afgewisseld met de belangrijkste historische gebeurtenissen vanaf begin vorige eeuw tot nu en verwerkt in een verhalend getuigenis van bijna 500 bladzijden. Dat er heel wat veranderd is in de voorbije eeuw en zelfs de laatste 20 jaar is ons niet vreemd. Thema's als klimaat, compliance en diversiteit waren pakweg 50 jaar geleden nog niet aan de orde. De vele regels, het streven naar meer productiviteit en de steeds toenemende individualisering in onze moderne maatschappij hebben deze een ander karakter gegeven. Anderzijds plukken de jongere generaties dan weer de vruchten van de inspanningen van hun voorgangers, ook al wijzen ze de babyboomers graag met het vingertje voor al wat niet goed loopt in de wereld. Mijn generatie babyboomers zal zijn/haar kindertijd, jeugd én volwassen leven voor een groot deel herkennen in dit boek. De jongeren zien door dit boek mogelijks in dat ze het al bij al nog zo slecht niet hebben.

Facit: een lijvig boek, maar één dat door de vele anecdotes zeer vlot leest en zich ook meermaals laat herlezen. Een boek dat talloze inzichten biedt, thema's voor groepsgesprekken aanreikt en zich perfect leent tot boekbesprekingen of eindwerken in het hoger secundair onderwijs. Een boek dat op de boekenlijst van onze studenten hoort. Warm aanbevolen.

Meer recensies van Emma - 3 Stapjes Meer