Hoe vervangbaar is een Vervangbare?
Mickey7 maakt deel uit van een expeditie van ruimtekolonisten naar de ijsplaneet Niflheim. Hij is de Vervangbare van het team. Voor elke (levens)gevaarlijke klus wordt hij ingezet. Als hij sterft, dan wordt hij gereproduceerd (inclusief bijna al zijn herinneringen). Het is geen droombaan, maar de allereerste Mickey had geen andere keuze dan het zonnestelsel te verlaten. Wanneer Mickey7 tijdens een missie in een afgrond valt, staat Mickey8 algauw klaar. Maar is Mickey7 wel dood? En zo nee, kunnen er twee Mickeys tegelijk bestaan?
Doorheen het verhaal krijg je een goed beeld van waarom Mickey tekende voor een job als Vervangbare. Je leert Mickey7 en de taken die hij zoal moet uitvoeren goed kennen. Het is interessant om te ontdekken hoe hun verblijf op planeet Niflheim verloopt en in wat voor omgeving ze verblijven. Aangezien het boek vanuit zijn perspectief verteld wordt, kijk je als lezer in zijn hoofd.
Omdat Mickey7 zo benieuwd is naar hoe het andere expedities verving, krijg je als lezer ook een beeld van de wereld waarin hij leeft en waarom er nood is aan dergelijke gevaarlijke en tijdrovende ondernemingen. Toch voelt het regelmatig alsof de auteur met heel veel natuurkundige informatie op de proppen komt die het verhaal vertraagt.
Er gebeurt best wat in het boek, want Niflheim blijkt een ijsplaneet te zijn en is dus niet zo toegankelijk als de expeditieleden gehoopt hadden. Toch werd het boek naar mijn gevoel nooit razend spannend, net omdat ik vond dat de hoeveelheid informatie die je krijgt het tempo regelmatig verstoort. Ik ben erg benieuwd naar hoe Bong Joon-ho dit verhaal zal verfilmen. ‘t Is met Robert Pattinson in de hoofdrol, dat is op zich al veelbelovend!