Een wervelwind aan gebeurtenissen

charlieleest 29 december 2025
‘The sky of sacrifice’ is het tweede deel in de ‘Het boek der wijsheid’-serie. In deel één leer je de Grote Bibliotheek van Morgen kennen. Verschillende Wijzen dragen de waarden van de mensheid uit en beschermen de rijken van Papierwereld. Die zijn met elkaar verbonden via magische portalen en worden bestuurd door het Boek der Wijsheid. Dat Boek is normaal gezien een gids voor de Wijzen. Na een aanval van Asman op de Wijze van de Hoop, blijft het boek echter angstwekkend stil. De Wijzen gaan wanhopig op zoek naar aanwijzingen over hun vijand en een manier om hem te verslaan.

Boek twee gaat verder waar boek één geëindigd is. De feeststemming, na de strijd tegen het kwaad, slaat na een brute daad volledig om. De Wijzen moeten opnieuw alles uit de kast halen om de vijand tegen te houden.

Net als in boek één, volg je de zoektocht naar een oplossing vanuit meerdere sporen en meerdere perspectieven. De Wijzen splitsen zich op zodat ze aan verschillende delen van een mogelijke oplossing kunnen werken.

De Wijzen trekken naar verschillende rijken. Hun reizen worden gedetailleerd en levendig beschreven. Elk rijk ziet er anders uit, heeft andere bewoners en gebruiken, etc. Hoewel die diversiteit boeiend is, wordt het daardoor geregeld ook wat chaotisch en onoverzichtelijk. Veel namen, plaatsen en gebeurtenissen wisselen elkaar af. Het voelt een beetje alsof je naar alle kanten tegelijk geblazen wordt door een wervelwind aan gebeurtenissen.

Het verhaal belichaamt de waarden van Tomorrowland, met Wijzen die hoop, wijsheid, liefde enz. vertegenwoordigen. Dat voelt geregeld wat cliché aan, maar werkt wel binnen het verhaal. Er wordt immers duchtig gestreden tegen het kwaad, waarbij de hoop is dat goedheid en samenwerking tot de overwinning zullen leiden.

Deze serie is niet meteen een nieuwe favoriet (daar is het ietsje te chaotisch voor), maar ik ben wel blij dat ik deze dankzij @standaard_uitgeverij ontdekt heb. Dank jullie wel voor dit verrassingsexemplaar.

Meer recensies van charlieleest