What a treat!
‘Dief van de schaduw’ is het vervolg op ‘Dief van de nacht’. Wees je ervan bewust dat deze recensie iets kan spoilen als je deel één nog niet las. Nog een tip voordat we erin vliegen: lees deel één! En daarna ineens deel twee. You’re in for a treat!
In dit tweede deel gaan we verder op pad met Charlie, wiens leven lijkt te bestaan uit het aaneenrijgen van slechte beslissingen. Nadat haar laatste klus haar bijna fataal werd, jaagt ze voor de Cabal op gevaarlijke schaduwen. Niet omdat ze dat wil, maar omdat ze zo Vince hoopt te kunnen beschermen. Of ja, eigenlijk Red, want dat is het deel van Vince dat nog over is nadat hij met Charlie verbonden werd en daardoor zijn herinneringen aan haar verloor. Red is gevaarlijk, boos en vertrouwt Charlie niet. Hoe moet dat verder?
‘Dief van de schaduw’ telt ruim 500 pagina’s en las ik met gemak op twee dagen uit. Om maar te zeggen hoe vlot de schrijfstijl van Holly Black is. Die is overigens niet enkel vlot, maar ook enorm beeldend. Ik heb een film van beide boeken in mijn hoofd.
Wat ook helpt, zijn de geweldige personages. Mijn favoriet is Charlotte (zeg maar Charlie), niet (alleen) omdat we naamgenoten zijn, maar omdat ze badass, roekeloos, koppig en loyaal is. Een fantastisch hoofdpersonage. Ook Red is goed uitgewerkt en weet je ondanks zijn boosheid te raken wanneer steeds meer van zijn verhaal aan het licht komt.
Black werkte in dit boek de relaties tussen de personages en hun emoties en demonen enorm goed uit. Daarnaast gebeurt er ook weer het nodige, waardoor het boek wegleggen en even pauzeeren nagenoeg onmogelijk wordt. Gevechten met Smetten (slechte schaduwen), een moord onderzoeken, gevaarlijke individuen op het verkeerde been zetten: Charlie draait er haar hand niet voor om.
‘Dief van de schaduw’ is een geweldige urban fantasy met een interessant magisch systeem en bevat thema’s als moraliteit, macht, identiteit, rijkdom en (found) family.