De heerlijk absurde humor van Jonasson in compact formaat

charlieleest 22 december 2025
Zin in een absurd, luchtig boek? Ik heb een tip voor je!

Het Duitse bedrijf Traumbett verkoopt wereldwijd bedden die je een heerlijke nachtrust bieden. Alleen in Zweden kon het bedrijf zich nog niet vestigen. Daar wil de nieuwe eigenaar, Konrad junior, wat aan doen. Nu wil het lukken dat Julia, burgemeester van een Zweeds plaatsje dat nieuwe jobs kan gebruiken, het bedrijf maar al te graag een vestigingsplaats wil aanbieden. Ze zet een charmeoffensief op om Konrad van de voordelen van Halstaholm te overtuigen. Een imposant, en eigenlijk ook charmant, plan.

‘Hoe de Zweden het dromen uitvonden’ is een zalig absurd verhaal vol humor, zoals we dat van Jonasson gewend zijn. Het is geen boek om al te serieus te nemen, maar net eentje om je door te laten opvrolijken.

Julia wil haar stadje van de ondergang redden. Steeds meer mensen verhuizen immers naar de stad, omdat er in Halstaholm geen jobs te vinden zijn. Dat kan ze niet zomaar laten gebeuren. Ze trommelt een bont allegaartje aan bewoners op, die ze met het grootste gemak voor haar kar spant. Documenten vervalsen, leugentjes om bestwil verkopen en mensen tegen elkaar opzetten om haar zin te krijgen: ze draait er haar hand niet voor om. Ze windt naïeve bewoners om haar vinger en zet politieke schurken op het verkeerde been om zo Halstaholm weer een toekomst te bieden. Dat dat ook inhoudt dat ze daarmee Konrad junior en zijn kinderen een nieuw thuis biedt, vindt ze hoegenaamd niet erg.

Het resultaat is een knotsgekke avonturenroman, maar dan in verkorte versie. Ik heb zeker van dit boek genoten, maar genoot toch nog iets meer van de dikkere romans van Jonasson. Sommige onwaarschijnlijke plannen verdienen namelijk wat meer pagina’s, zodat ze volledig tot hun recht komen.

Meer recensies van charlieleest