Recensie ‘Cleopatra’
2.5/5
Na de dood van hun vader, barst tussen Cleopatra en haar broer Ptolemaeus de strijd om de macht los. Cleopatra is begaan met haar volk en haar land. Ptolemaeus is begaan met zichzelf. Om haar eigen leven en het voortbestaan van Egypte te verzekeren, beseft ze dat Julius Caesar de sleutel is. Ze moet hem zien te verleiden.
Ik vind de Oud-Egyptische beschaving bijzonder fascinerend en keek er dus enorm naar uit om dit boek te lezen. Ik had het zo graag leuk willen vinden, maar dat is helaas niet helemaal gelukt.
Het is logisch dat een boek over een farao die een heerser uit het Romeinse rijk wil versieren, grotendeels over politiek en macht zal gaan. Het is echter jammer als dat zowat de enige onderwerpen zijn die in het boek aan bod komen.
Politiek gekonkel, dodelijke listen, snode plannetjes en machtspelletjes, het boek staat er bol van. En van Cleopatra’s (terechte!) geklaag over het gedrag haar broer Ptolemaeus, daar staat het ook bol van. Hoewel die klachten dus meer dan terecht zijn, maken ze dat het boek enorm herhalend aanvoelt. Verder kwam ik bitter weinig te weten over hoe het op dat moment was om een Egyptenaar te zijn, hoe het leven in Alexandrië was, enz.
Cleopatra is duidelijk een slimme, gedreven vrouw, maar verder zou ik haar niet kunnen beschrijven. De enige zaken die haar menselijkheid en warmte geven, zijn haar inzet voor Egypte en haar relatie met slaaf Charmian, die onconventioneel en bijna vriendschappelijk te noemen is.
‘Cleopatra’ is een boek over een razend interessant stuk geschiedenis, omdat het zo bepalend geweest is voor Egypte. Het mooie is dat Cleopatra de kans krijgt haar versie van de feiten te vertellen, maar het uiteindelijke resultaat werkte voor mij niet echt.