Aangenaam kennismaken, Anna Maria
Ken jij Anna Maria della Pietà?
Ik stel haar graag aan je voor. Anna Maria groeit op in een weeshuis, een plek die de meisjes die er opgroeien weinig kansen biedt. Anna heeft echter een groot muzikaal talent, dat al snel opgemerkt wordt door muziekleraar Antonio Vivaldi. Hij wil haar alles leren wat hij weet, maar vraagt daar wel iets voor terug. Als Anna Maria haar ambitie wil najagen, moet ze daarvoor alles wat ze liefheeft op de proef stellen.
‘De instrumentalist’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Anna Maria, leerling en muze van Vivaldi. We bevinden ons in het Venetië van de 18de eeuw. Zo’n historische romans lees ik graag, want het is ontspannen en iets bijleren tegelijk.
Het leven in het weeshuis is niet per se troosteloos, maar wel strikt en afgeschermd. Het mooie is dat de meisjes onderwijs krijgen en muziekles kunnen volgen. Zo wordt het talent van Anna Maria ontdekt. Ze is een geniale muzikante. Wanneer zij een viool in handen heeft, krijgen de klanken kleur.
Algauw krijgt de ambitie van Anna Maria de overhand. Ze volgt urenlang muzieklessen, met het orkest en privé. Ze krijgt een aantal privileges en heeft geen tijd meer voor de andere meisjes. Ze is zodanig ambitieus, dat het haar kil en afstandelijk maakt. De andere meisjes, met name de violisten, vormen een bedreiging voor haar. En ze wil niets of niemand haar pad laten blokkeren. Anna Maria wil muziek spelen, optreden en zelfs haar eigen stukken componeren.
Ze rekent daarbij op de volledige steun van Vivaldi, maar hij zal haar niet zomaar bekendheid en succes gunnen. Niet ten koste van hemzelf, alleszins. Ze is maar een meisje, tenslotte, meent hij. En zonder hem was ze nergens geraakt. Anna Maria verzet zich.
‘De instrumentalist’ is een wervelende vertelling over talent, ambitie, hard werk, kansen, vriendschap, verraad en welke waarden in het heetst van de strijd overeind blijven. Een aanrader!