Weinig verrassingen in deel 3

charlieleest 11 december 2025
Ben jij fan van het verhaal van Alice in Wonderland?

‘Verstrikt’ is het laatste deel in de Wonderland-trilogie van Howard. Alyssa wil zowel haar menselijke als haar nederlingkant leren omarmen. Om haar geliefden in veiligheid te brengen en Wonderland van de ondergang te redden, zal ze moeten terugkeren naar die magische, duistere en chaotische plek.

Eén ding kan je over de auteur van deze boeken met absolute zekerheid zeggen: ze heeft enorm veel fantasie en wist daarmee de duistere kant van het klassieke Alice in Wonderland-verhaal te omarmen en te versterken. Je tuimelt van een ontmoeting het ene gekke wezen recht het volgende knotsgekke avontuur in.

Toch was dit derde boek er voor mij wat te veel aan. Het bracht me na de eerste twee delen niets nieuws meer. Na boek twee had ik een vermoeden van hoe de trilogie zou eindigen en ik werd op geen enkel vlak meer verrast. Mijn voorspelling klopte helemaal. En in het geval van boeken is dat toch wat spijtig.

Daarnaast vind ik het jammer dat hoofdpersonage Alyssa doorheen de boeken geen grotere evolutie doormaakt. Ze is iemand die fouten maakt en mensen kwetst, om zich vervolgens verongelijkt af te vragen waarom die persoon boos is op haar. DUH?! Jammer genoeg blijft dat dus drie boeken lang zo doorgaan. Geen geleerde lessen, Alyssa?

Mijn favoriete personage uit de serie moet wel Morpheus, een van de nederlingen, zijn. Hij is absoluut morally grey, maar zijn beweegredenen zijn steeds goed te volgen. Hij heeft zijn eigen, verdraaide morele kompas en daar houdt hij zich aan.

Kortom: een serie die naar mijn gevoel erg sterk startte, met een avontuurlijk, duister en fantasierijk eerste deel. Ook boeken twee en drie zijn fantasierijk, maar brengen toch minder vernieuwing en minder verrassingen.

Meer recensies van charlieleest