Over een heerlijk chaotische wraakactie

charlieleest 06 februari 2026
Victor Alderheim is een uitgekookte opportunist en kunsthandelaar, maar tot zijn grote schrik heeft hij toch niet alles onder controle. Hij krijgt te horen dat hij een 16-jarige zoon heeft en dat hij voor hem moet zorgen. Net toen hij van plan was om met Jenny te trouwen en weer van haar te scheiden. Ze is immers de dochter van de galeriehouder voor wie hij werkt en hij wil haar erfenis opstrijken.

In dat plan past geen zoon, dus reist hij met Kevin - de zoon - naar Afrika om hem daar letterlijk voor de leeuwen te gooien. Het loopt anders wanneer Kevin liefdevol voor een medicijnman in een Masai-stam wordt opgenomen.

Wanneer Kevin terugkeert naar Zweden, ontmoet hij Jenny. Ze werden allebei afgedankt door de snode Victor en zijn uit op wraak. Daarvoor schakelen ze de hulp in van Zoete Zoete Wraak bv.

Dit boek bevat opnieuw alle ingrediënten die je bij een Jonasson-roman mag verwachten. Een flinke dosis absurditeit, humor, aandoenlijke, irritante en vertederende personages, en knotsgekke gebeurtenissen.

Een egoïstische Victor die denkt dat hij onaantastbaar is, haalt zich de woede van zowel Kevin als Jenny op de hals. Jenny, die lang niet zo stompzinnig is als hij altijd gedacht heeft. En Kevin, die ten eerste niet zo dood en ten tweede niet zo volgzaam is als hij vermoedde. Wanneer ze de hulp van professioneel wraaknemer Hugo inschakelen en ook Masai-man Ole op het toneel verschijnt, is de bende compleet en kan de chaos pas echt beginnen. Het viertal moet en zal Victor een lesje leren. Daarbij spelen schilderijen, een geit, een zak meel en nadien zelfs een pot vossenbessenjam een rol. Ja, puzzel dat maar eens op een logische manier in elkaar.

Al bij al is ‘Zoete Zoete Wraak bv’ een rasechte Jonasson en daardoor meer dan vermakelijk. Het is niet mijn favoriet van hem, maar ik heb me zeker geamuseerd tijdens het lezen.

Meer recensies van charlieleest

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.