eerste kennismaking met het Fries

Cindysbooksofromance Cindysbooksofromance
10 mrt 2023

Het gezin Franken met mama Maja die huisarts is in het Friese Burdaard beleeft een heftig weekend, dat op vrijdag van start gaat met het verjaardagsfeestje voor de tweeling. Dochter Berdien krijgt voor het eerst haar maandstonden en de oudste dochter, Jetske, krijgt een nieuwe collega op haar weekendbaantje.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In dit weekend gebeurd er heel wat, maar toch wist dit boek vooral in de eerste helft mijn aandacht niet zo goed vast te houden, doordat het verteld werd vanuit een alwetende verteller vond ik het soms wat lastig volgen, zeker ook gezien er vaak midden in een hoofdstuk, die tevens erg lang waren, gewisseld werd van situatie en centraal persoon. Dit zorgde ervoor dat je de eerdere situaties net op de spannende momenten verliet, wat ik niet altijd als even aangenaam ervaren heb…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Toch wist dit boek wel emoties bij me los te maken, vooral op het einde, maar toen kwam vlak daarna de grote goed-nieuws-show die naar mijn mening toch wat afbreuk aan de geloofwaardigheid van dit verhaal deed. Ook qua romantiek bleef ik op mijn honger zitten, het had echter wel gepast in een aantal situaties.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Een leuke tip voor als er nog eens een boek geschreven wordt waar Friese woorden in voorkomen: plaats een woordenlijst voorin het boek , ik begreep eerst niet wat heit betekende en zo waren er nog een aantal woorden die wel fijn waren geweest als die waren toegelicht door de auteur.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uitgeverij Winter & Keizer vond ik overigens ook wel leuk gevonden .

Meer recensies van Cindysbooksofromance