Geloof jij in reïncarnatie?

Ellen 07 juli 2025
Via New Book Collective mocht ik het boek Het kind in de golven lezen en recenseren. De synopsis maakte mij razend nieuwsgierig, want zeg nou zelf, je wilt toch weten hoe het in elkaar zit. Een moeder verliest haar 10-jarige zoon en precies tien jaar later duikt er een jongen op die sprekend op haar vermiste zoon lijkt. Hoe kan dit? Voor de moeder, Maddi, is er geen twijfel; het kan niet anders dan dat deze Tom de reïncarnatie van haar zoon Esteban is.

Maddi neemt het zichzelf nog altijd kwalijk dat zij die bewuste dag haar zoon uit het oog is verloren. Vastbesloten is ze dit niet weer te laten gebeuren. Zij gaat hier ver in, heel ver.

Het kind in de golven is een genre-overstijgend verhaal: niet echt een thriller, maar ook niet enkel een roman. Het is een boek wat de lezer uitdaagt. Is er meer dan dit? Reïncarneren we en worden we dan een soort verbeterde versie van ons oude ik of is het complete willekeur hoe je later terugkeert?

Michel Bussi heeft een bijna meanderende manier van schrijven. Hij neemt je rustig mee in het verhaal van de vermiste Esteban en zijn moeder Maddi. De kracht van de moederliefde staat centraal in het hele verhaal. Hoe ver ga je als moeder om je kind te beschermen? Het verhaal is op momenten ook spannend, want je blijft je afvragen of Maddi een door verdriet overmande vrouw is die het bij het zien van Tom allemaal te veel is geworden of is er toch meer aan de hand?

Maddi is een krachtige persoonlijkheid; haar gevoelens, haar besluitvaardigheid, haar liefde voor Esteban komen realistisch over. Je voelt haar kracht en zij wekt - ondanks haar soms vergaande actie, een empathisch gevoel op bij de lezer.
Ook de andere personages zijn stuk voor stuk opvallende personen, die dit verhaal kleur geven. Bussi weet dit verhaal sowieso kleur te geven door zijn beeldende omschrijvingen van de omgeving.

Neem de moeite om dit boek rustig tot je door te laten dringen tijdens het lezen. Het begin is wat traag, daar je kennismaakt met de diverse voor verhaal belangrijke personages en de achtergrond waartegen dit verhaal zich afspeelt. Maar je wordt beloond. De opbouw blijft sterk en het plot wist mij te verrassen.

Dank je wel New Book Collective voor het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening over dit boek.

Meer recensies van Ellen