zoektocht naar thuis
Alles is terloops van Saskia Harkema lezen we het levensverhaal van Johanna, die op zoek is naar “haar thuis”.
Doordat de vader van Johanna als expat voor een groot Nederlands bedrijf vaak uitgestuurd werd naar vreemde landen, vooral Zuid-Amerika, is de jonge Johanna een echte wereldburger geworden. Leuk zou je zeggen, maar voor Johanna is het een zoektocht naar haar roots, naar het thuis gevoel. Ze voelt geen echte band met haar geboorteland Nederland, en durft zich niet te hechten aan de landen waar ze verblijft, want “Alles is terloops”.
We lezen het verhaal vanuit de huidige situatie waarin Johanna zich bevindt, getroffen door Q-koorts en een zware depressie, om dan stap voor stap het levensverhaal te ontdekken.
Een mooi verhaal, neergeschreven alsof je er zelf bij betrokken bent. De twijfel, de angst voor het nieuwe maar ook de verscheurende pijn wanneer weer afscheid moet genomen worden van het plekje dat eindelijk een beetje eigen geworden is. Saskia Harkema heeft dit zo mooi beschreven.