Op het puntje van de stoel

4 mrt 2015

Mia Krüger heeft zichzelf nog tien dagen gegeven. Dan is het voor haar voorbij. Ze trekt zich terug op een afgelegen eilandje. Ze is nog jong en een even briljante als onorthodoxe rechercheur bij de Noorse politie. Maar in zowel haar privéleven als haar werk is er zoveel gebeurd, dat ze niet verder kan.
Haar directe collega, inspecteur Holger Munch, is een nerd met overgewicht en een gebutst verleden. Hij weet Mia op te sporen, want ze hebben haar nodig bij het oplossen van een reeks moorden op jonge meisjes. Mooi aangekleed, met de schooltas op de rug, worden die aangetroffen, bungelend aan hun springtouw.
Dit zijn nog slechts de inleidende schermutselingen van Ik reis alleen, de eerste van wat een reeks thrillers van de Noorse auteur Samuel Bjørk gaat worden. Dit is het echte werk, een op-het-
puntje-van-je-stoel thriller.
Bjørk zet een groot aantal verhaallijnen op, elk even sterk, zonder dat duidelijk wordt hoe die zich tot elkaar verhouden.
Zo is er een verhaal over een slappe jongeman die in de ban raakt van een charismatische godsdienstwaanzinnige. Al even goed is hoe hij Mia Krüger en Holger Munch achtergrond en verleden geeft. De verwijzingen naar oude zaken zullen in de volgende delen van de reeks ongetwijfeld uitgelegd worden.
Bjørk begint elk hoofdstuk met de naam van het personage waar het in die episode om draait. Zodat de lezer niet verdwaalt.
Een van de talenten van Mia Krüger is dat ze al associërend met vage en elkaar soms tegensprekende aanwijzingen een zaak weet te kraken. Bjørk schrijft die passages schitterend op. Maar zelfs Mia wordt er niet echt wijs uit. Gelukkig maar, want zo kan de lezer heerlijk mee met alle plotwendingen en cliffhangers die van Ik reis alleen een horendolle thriller maken, in de positieve zin van het woord.
Met Krüger en Munch heeft Samuel Bjørk een heerlijk duo bijeengebracht. Deze thriller verschijnt vandaag in 21 landen tegelijk. Het is dan ook een absoluut topstuk in de toch al zo rijke Scandinavische traditie.

Meer recensies van