Absolute aanrader om te lezen. Wat zeg ik: te verslinden.
De Amerikaanse YA-thriller auteur boekte al grote successen met haar eerdere YA-thrillers. Met Jij wordt nog eens mijn dood heeft McManus opnieuw haar naam en faam waargemaakt.
Ivy, Mateo en Cal waren ooit dikke vrienden. Sinds de middelbare school is hun contact verwaterd en spreken ze elkaar nooit meer. Wanneer ze alle drie een enorme baaldag hebben en elkaar per toeval op de parkeerplaats tegenkomen, besluiten ze die dag samen te spijbelen. Ze gaan met zijn drieën de stad in, net als vroeger. De ochtend verloopt in eerste instantie wat stroef, totdat zij een andere klasgenoot spotten en hem per ongeluk volgen naar de plaats delict van zijn eigen moord. Uit angst om verdacht te worden van het misdrijf, slaan ze op de vlucht. In plaats van meteen naar de politie te stappen, gaan ze zélf op onderzoek uit waarmee ze op verdachtmakende en steeds bizarder wordende situaties stuiten.
Zoals fans van McManus gewend zijn, is Jij wordt nog eens mijn dood opnieuw een spannend verhaal vol intriges en geheimen. Het mysterie rondom de dood van hun klasgenoot is bloedstollend en wekt meteen de nieuwsgierigheid van de lezer. Dat de hoofdpersonages ook allemaal iets blijken te verbergen, werpt telkens een ander licht op de ontknoping. Het boek staat vol van onverwachte plottwists, waardoor de lezer steeds verder verstrikt raakt in het web van dit mysterie. Algauw wordt het een complexe puzzel om in elkaar te zetten, waarbij ieder hoofdstuk weer een nieuw stukje informatie onthult. De lezer daarmee continu op het puntje van haar stoel houdend.
McManus belicht de plot vanuit de drie perspectieven van de hoofdpersonages. Een geniale zet van de auteur, want zo wordt de lezer telkens op een ander spoor gezet. Ze kiest voor drie totaal verschillende karakters. Ivy, de onzekere streber; Mateo, een rustige jongen die met moeite de eindjes aan elkaar knoopt; En Cal, de ietwat eenzame goedzak. De personages blinken niet per definitie uit in bijzonderheid, maar alledrie zijn ze op hun eigen manier innemend. Onderwijl ze zich samen op een onheilspellend pad begeven om de moordenaar te vinden, ontdekt de lezer ook meer over hun persoonlijke problemen en hun vroegere relatie met elkaar. Met een snufje romantiek en drama, voegt McManus net wat extra’s toe aan het geheel, waardoor het verhaal mooi rond is.
Dat McManus een ster is in onverwachte wendingen en verdachtmakingen, was al geen geheim meer. Ook nu weet ze de uiteindelijke ontknoping tot het einde verrassend te houden. Het boek is absoluut een aanrader om te lezen. Wat zeg ik: te verslinden.