spannende momenten en plotwendingen maken het verhaal boeiend
Drakenkruid is het debuut van Jeroen Vreijlink en mocht ik lezen voor de blogtour van Zilverbron en Zilverspoor. Het boek valt in de categorie kind & jeugd en kan goed gelezen worden vanaf tien jaar, maar past ook goed bij het young adult genre. Vreijlink heeft H.L.O. Biochemie gestudeerd en is werkzaam als research analist op een laboratorium in een academisch ziekenhuis. Op de basisschool schreef hij al verhalen vol fantasie. In 2013 behaalde Drakenkruid de shortlist van een schrijfwedstrijd van Luitingh Fantasy en Magic Tales.
Draken spreken tot ieders verbeelding en in combinatie met mensen, dwergen en elfen zal dit verhaal voor de nodige uurtjes leesplezier zorgen. De cover alleen al laat mooi zien hoe een draak zijn vrijheid tegemoet vliegt en past goed bij dit boek.
In de proloog worden verwachtingen geschept met een draak die op avontuur wil na een eeuwenlange slaap. Bulder wordt wakker na 300 jaar geslapen te hebben en voelt zich claustrofobisch omdat de ingang van zijn grot ingestort is. Al vuurspuwend baant hij zich een weg naar buiten, daarbij de rust van de dwergen die in dezelfde heuvel wonen verstorend. Björn is bezig tunnels te graven voor uitbreiding van de dwergenstad en wordt door de uitbarsting naar buiten geslingerd waar hij Bulder ziet vliegen. Amy woont in de buurt bij Kleidorp en ziet dat het drakenkruid in bloei staat na de dood van haar oma. Wat dit te betekenen heeft komt ze achter als ze in aanraking komt met Bulder en door hem meegenomen wordt naar vreemde werelden. En ondertussen is er ook nog een oorlog aan de gang tussen Groenewoud en Haveringen. Hoe dat allemaal af gaat lopen als er ook nog eens een elventovenaar zich mee gaat bemoeien?
Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld, en voor alle belangrijke personages komt hun leven behoorlijk op zijn kop te staan. Voor Björn verandert zijn rustige leventje noodgedwongen in een avontuurlijke reis waarin hij zijn vriendin Ive ontzettend mist. De twaalfjarige Amy is een dapper meisje dat sinds zij Bulder ontmoet heeft het avontuur aangaat, vol goede moed en plannen zit. De rol van de elven past heel goed bij het goed en kwaad thema dat in Drakenkruid verwerkt is. Vreijling weet op een luchtige en fantasierijke manier de verschillende verhaallijnen bij elkaar te brengen. Zijn schrijfstijl is eenvoudig en vlot zonder moeilijke woorden en een toegankelijke vertelling voor jonge, maar ook wat oudere liefhebbers van fantasy. Door de korte hoofdstukken en wisselende perspectieven wil je door blijven lezen. Vreijling heeft leuke personages en boeiende werelden gecreëerd. Er zitten genoeg spannende momenten en plotwendingen in het boek om het boeiend te houden. Drakenkruid eindigt met een leuke cliffhanger voor de opvolger Heksensteen waardoor ik deze meteen erachteraan wil gaan lezen.
Het krijgt 3 1/2 ster.