Een boek dat je openslaat en net als een lekker gebakje verorbert
Met Een magiërshandleiding voor defensief bakken heeft T. Kingfisher een opvallende young adult geschreven met broodtovenaar Mona en de zuurdesemstarter Bob in de hoofdrol. In 2007 begon ze aan het boek dat tijdens de Covid-19 pandemie in 2019 werd uitgegeven, een periode waarin veel mensen zelf brood bakten. Ze ontving hiervoor een Dragon Award, Locus Award, Lodestar Award en een Nebula Award. Anne-Marike Buijs schreef de vertaling. T. Kingfisher is het pseudoniem van Amerikaanse auteur Ursula Vernon. Ze koos het omdat ze van ijsvogels houdt en om verwarring bij ouders te voorkomen die haar alleen van kinderboeken kennen. Haar werk omvat fantasy, sciencefiction en horror voor zowel jongeren als volwassenen. Zij is tevens kunstenares, illustrator en schrijft kinderboeken, zoals de Dragonbreath-serie en bijzondere stripboeken.
De veertienjarige Mona leidt een rustig bestaan in de bakkerij van haar tante, totdat ze daar s’ morgens vroeg een lijk ontdekt. Sinds deze lugubere vondst is ze haar leven niet meer zeker, omdat er een moordenaar rondsluipt die het gemunt heeft op tovenaars. Wanneer ze aangevallen wordt, slaat ze op de vlucht en ontdekt bij toeval een complot om Riviervlecht over te nemen. Wat volgt is een reeks bijzondere gebeurtenissen waarbij Mona vreemde personages ontmoet en zich gedwongen voelt de verdediging van de stad op zich te nemen als er een aanval op komst is. Gelukkig is haar zuurdesemstarter Bob de reddende engel en zijn haar gemaakte magische peperkoekcreaties een ware onverwachte sensatie.
Een magiërshandleiding voor defensief bakken is uitgegeven als een limited edition met een groene hardcover, sprayed edges met deegrollers en peperkoekmannetjes. Het fantasierijke en spannende plot ontplooit zich langzaam en er gebeuren veel vreemde dingen.
We lezen het verhaal vanuit Mona, een leuk personage dat zich rechtstreeks tot de lezer richt, maar soms wat kinderlijk aandoet. Door het eenvoudige taalgebruik, soms bij het kinderlijke af, geeft het een extra dimensie aan het onschuldige van een kind. Zij verovert meteen jouw hart met haar instinctieve magie en ongekunsteldheid. Ze vindt creatieve oplossingen in het werken met haar magische deeg. Haar dansende peperkoekmannetjes doen een glimlach op je gezicht verschijnen. Met vallen en opstaan leert ze om te gaan met haar bijzondere magie die een rol speelt in de strijd om Riviervlecht. Regelmatig moest ik grinniken door de fantastische beschrijvingen van personages die tot leven komen door de ludieke schrijfwijze van de auteur. Je ziet ze voor je.
Kingfisher weet met humor, spannende en ook enigszins hilarische scènes, het verhaal een grappige ondertoon te geven. Het is genieten met de manier waarop ze een vlotlezend boek geschreven heeft. Ze heeft een beeldende schrijfstijl en verwerkte mooie thema’s als verraad, vriendschap, hoop, vertrouwen en in jezelf geloven in het verhaal. Het is niet makkelijk een leeftijdscategorie aan dit verhaal te plakken. In haar nawoord geeft Kingfisher een toelichting op het boek dat voor haar gevoel te duister was om een kinderboek te zijn en zo dus meer een young adult.
Een magiërshandleiding voor defensief bakken is een boek dat je openslaat en net als een lekker gebakje achter elkaar verorbert.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast.