Verleden haalt heden in

Joke Zwier 14 december 2025
In Liefs, mama maken we kennis met goedverborgen geheimen die ontrafeld worden na het overlijden van de moeder van Mackenzie Casper, een bekende schrijfster. Een anoniem bezorgde brief van een fan zorgt voor onrust bij haar. De woorden: “Wil je een geheim weten? Liefs, mama” maken haar onrustig, want de band met haar moeder was verre van goed. Haar verwarring wordt extra gevoed door de komst van meerdere mysterieuze brieven die om opheldering vragen.

In Liefs, mama neemt Iliana Xander ons stap voor stap mee in het verleden van Mackenzies ouders. Dit rustig opgebouwde, gelaagde verhaal bestaat uit drie delen die vanuit verschillende perspectieven verteld worden. In een rustig tempo ontdekt de lezer wat in het verleden is voorgevallen en wat daarbij de rol is van de betrokken personen. Mackenzie is doodsbang voor elke nieuwe brief waarin de achtergrond van haar ouders vormkrijgt en schimmen uit het verleden tot leven komen: “Met elke brief die ik vind, zak ik dieper weg in de duisternis.”

Xander weet de aandacht van de lezer vast te houden door de onverwachte ontwikkelingen die ontstaan wanneer Mackenzie en haar trouwe vriend EJ de brieven lezen. Samen reizen ze af naar Old Bow in Nebraska, waar haar ouders elkaar hebben ontmoet. Hier slagen ze erin het geheim achter de brieven te ontrafelen, om vervolgens onthutst achter te blijven door de beerput die opengetrokken wordt. Niet alles is wat het lijkt. Want zeg nu zelf: is het normaal dat je niets weet over het verleden van je ouders en dat je moeder haar kamer altijd op slot hield?

Geheimen boven water
Xander heeft kwetsbare personages met diepgang neergezet die de lezer fascineren met hun ongewone gedrag. Mackenzie is opgegroeid in een disfunctioneel gezin met een alcoholist als vader, een bitchy moeder en een oma die ze niet kan luchten of zien. De personages komen realistisch over, met hun emoties, onzekerheden en duistere kanten. De bijpersonages zorgen voor een mooie dynamiek tussen innemende en onaangename mensen.

Deze meeslepende psychologische thriller gaat over verlies, rouw, vriendschappen, jaloezie, wraak en vooral geheimen die boven water komen, dankzij de vasthoudendheid van Mackenzie. Liefs, mama is een aangrijpend verhaal over vertrouwen en een moeder-dochterband, waarin langzaam maar zeker alle stukjes van de puzzel op hun plaats vallen, en de ontknoping de lezer verbijsterd achterlaat.

Ook verschenen in Boekenkrant.com nr.11 / 2025

Meer recensies van Joke Zwier