Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Luxemburgse streekgerechten geven smaak aan fraaie culinaire thriller

Joke Zwier 16 maart 2024
Er is altijd weerstand geweest tegen bewerkte voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld tegen genetische modificatie, die eigenschappen van planten, bacteriën of gisten verandert. Maar ongemerkt is het bewerken van voedsel toch geaccepteerd, bijvoorbeeld via het gebruik van smaakversterkers. Met dit in het achterhoofd is Moord aan tafel van Tom Hillenbrand een originele culinaire thriller waarin veel over eten wordt gepraat, bereidingswijzen worden uitgelegd en meerdere moorden plaatsvinden. Achterin staat een verklarende woordenlijst.

Xavier Kieffer, een voormalige sterrenchef, geeft de voorkeur aan het maken van streekgerechten in zijn kleine restaurant Deux Eglises in de stad Luxemburg. Hij serveert er gerechten met bijzondere namen als Gromperekichelcher, Civet, Confit de moulard en quenelles de brochet. Wanneer een gast overlijdt begint Xavier een speurtocht die hem in aanraking brengt met Valérie Gabin van de Gabin restaurantgids van de verfijnde keuken.

Overleden klant
Hier hoort hij dat zijn overleden klant, de dag ervoor in de Renard Noir van zijn leermeester Boudier heeft gegeten. En zo reist hij af naar Frankrijk en ontdekt dat Boudiers restaurant afgebrand is. Wanneer Xavier een bijzonder ingrediënt in de verborgen proefkeuken van Boudier ontdekt, ontpopt hij zich tot een ware detective om de herkomst te achterhalen. Hierdoor komt hij in aanraking met legionairs waar hij meerdere malen aan weet te ontsnappen. Hij kan niet voorkomen dat er meer restaurants afbranden en moorden plaatsvinden.

Moord aan tafel is het eerste deel in de Moord op menu-serie. Het geeft inkijkjes in de restaurantbranche, de voedingsmiddelenindustrie en de werkwijze van koks. Leuk detail: Xaviers vriend werkt aan het landbouwbeleid van de Europese Unie en weet de weg weet in onderzoekscentra als het Max Planck instituut voor levensmiddelentechnologie.

Naar obesitas neigende kok
Xavier is een mooi voorbeeld van een hardwerkende, naar obesitas neigende kok. “Hij had het uithoudingsvermogen en de snelheid van een huiskat met obesitas.” Hij is een levensgenieter die elke dag geniet van een goed glas wijn, lekker eten en een sigaret. Het water loopt je gewoon in de mond bij de beschrijving van de streekgerechten. Hillenbrand weet de verschillende aspecten van de gastronomie van de Luxemburgse keuken vanuit Xavier tot leven te laten komen.

Ook wordt duidelijk onder welke stress topkoks gebukt gaan. Toprestaurants doen er alles aan om aan de top te blijven en sterren te behouden. Zelfs als het niet helemaal legaal is en producten niet uitgetest zijn, exclusiviteit mag wat kosten. Hillenbrand weet de spanning rond het bijzondere ingrediënt op een goede manier te doseren en voert deze langzaam op. Historisch Luxemburg beschrijft hij filmisch, met de Wenzelmuur en een achtervolging door de kazematten. Een onderhoudend en informatief boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Zwier

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.