Boeiende roman over onderlinge verhoudingen en relaties

Joke Zwier Joke Zwier
9 mrt 2023

“Ze hebben heel veel verteld, maar ze hebben natuurlijk niet alles verteld. Niemand zal ooit de hele waarheid kennen.” Pag 14
Met deze woorden sluit de proloog af en begint het eigenlijke verhaal van Picknick bij maanlicht van Margaret Kennedy (1896-1967). Dit boek verscheen onder de titel The Feast in 1950, en is nu verschenen in een heruitgave bij Atlas Contact. De vertaling is van de hand van Inge Kok. Kennedy schreef romans, toneelstukken en een autobiografie van Jane Austen. Verschillende van haar werken zijn verfilmd en in herdruk verschenen. Ze is bekend geworden door The Constant Nymph die ze bewerkte tot een succesvol West-End toneelstuk dat in 1926 werd opgevoerd, en in 1928 verfilmd. Haar eerste roman, The Ladies of Lyndon verscheen in 1923.
In Picknick bij maanlicht wordt eerst de ramp geïntroduceerd, waarna het eigenlijke verhaal begint een week voor de ramp. We leren per dag de personages kennen die in Pendizack Manor wonen, werken en logeren. Onduidelijk is wie de ramp gaan overleven, wel worden er speldenprikken uitgedeeld naar elkaar, waarin juffrouw Ellis een belangrijke rol speelt. Het ‘vervallen’ huis op de klif wordt bewoond door de familie Siddal die kamers verhuurt om aan geld te komen. Dick Siddal voert niets uit en laat alles aan zijn vrouw en kinderen over. Veel dingen zijn op de bon en de zwarte markt viert hoogtij. Mensen als mevrouw Cove zijn inventief om geld te verdienen door bijvoorbeeld snoepbonnen van de kinderen te gebruiken en vervolgens de gekochte producten drie keer zo duur te verkopen. Om de armoedige dochters van mevrouw Cove een plezier te doen, organiseert de verwende Hebe Clifford in samenwerking met andere gasten een picknick bij maanlicht waarvoor iedereen uitgenodigd is, maar niet duidelijk is wie er komen.
Met een proloog die spanning oproept wil de lezer niets anders dan meteen verder lezen om erachter te komen wat er precies gebeurd is. Het verhaal zit vol personen die niet goed functioneren en hun welbevinden laten afhangen van anderen. Dit geeft, mede door de totaal verschillende personages van jong tot oud, een fijn evenwicht tussen sympathie en spanning. Om hun doel te bereiken zijn bepaalde personen bereid tot het uiterste te gaan ten koste van anderen. De setting is naoorlogs Engeland en het boek wordt verteld vanuit de derde persoon met steeds wisselende perspectieven. De belangrijkste personages leren we redelijk goed kennen, net als de dingen waar ze mee struggelen. Waarom bijvoorbeeld Dick Siddal zijn brieven ongeopend laat liggen is niet duidelijk, wel tot welke verstrekkende gevolgen dit leidt. De arrogante meneer Paley houdt een dagboek bij, leeft in onmin samen met zijn vrouw en heeft een groot geheim. Juffrouw Ellis is nieuwsgierig, roddelt graag en is liever lui dan moe, waar Nancibel het slachtoffer van is. Mevrouw Paley is niet gelukkig, maar speelt een bemiddelende, sturende rol in de ontwikkeling van personages als Gerry Sidal en Evangeline Wraxton. Van de eigenlijke ramp krijgt de lezer maar kort wat mee, net als van de nasleep ervan. Alles draait om de personages die de ramp van nabij meemaken en hun ontwikkeling.

Picknick bij maanlicht is een boeiende roman over onderlinge verhoudingen en relaties.

Meer recensies van Joke Zwier