Een prachtige reis naar Barkley Cove
In Barkley Cove, North Carolina, woont Catherine Danielle Clark, ook wel Kya of 'het moerasmeisje' genoemd. Nadat haar moeder en broers en zussen haar hebben verlaten, blijft ze als zesjarig meisje bij haar alcoholverslaafde vader achter in hun hut in het moeras. Hier leert Kya jarenlang voor zichzelf te zorgen en zichzelf te onderhouden. Dan komt ze twee jongemannen uit de stad tegen, Tate en Chase. Haar omgang met hen verandert Kya's leven, en in 1969 zelfs ingrijpend als Chase dood in het moeras wordt aangetroffen. Vanwege haar omgang met hem en haar reputatie wordt Kya hoofdverdachte in de moordzaak.
Dit boek heb ik praktisch in één dag uitgelezen; ik kon het gewoon niet wegleggen! Vanaf de eerste pagina leeft het moeras van North Carolina en wordt het een eigen personage dat Owens heel poëtisch heeft neergezet. Als lezer sluit je de omgeving en ook Kya meteen in je hart. Haar verhaal is een prachtig coming-of-age verhaal; het is heel sterk dat de auteur Kya al als klein meisje introduceert en dat je als lezer wordt meegenomen in haar leven. Je leert Kya op deze manier echt begrijpen.
De hoofdstukken vertellen van twee verhaallijnen die later bij elkaar komen: de verhaallijn vanaf 1952 waarin we Kya zien opgroeien en de verhaallijn van 1969 waarin het lichaam van Chase wordt gevonden en het onderzoek wordt gestart. Dit zorgt voor een holistisch beeld van het verhaal en ook een zeker stukje spanning.
Het einde is zowel emotioneel als dat het nog vraagstukken oproept, maar een open einde kan je ook de gelegenheid bieden je eigen betekenis aan het einde te geven.
Dit boek zal me lang bijblijven en het zal toegevoegd worden aan de stapel met favorieten, wat een prachtig boek!