Ontroerend, innemend en meeslepend
De Britse Tracy Rees werkte voor een uitgeverij na haar studie. In haar vrije tijd begon ze zelf met schrijven. Ze schreef zich in voor een schrijfwedstrijd, die ze prompt won. Het geheim van Silvermoor is haar vijfde roman en de tweede die in het Nederlands is uitgebracht. Ze draagt dit boek op aan grootvader die mijnwerker was.
Tommy is de zoon van een mijnwerker. Na de lagere school moet hij gaan werken in de steenkolenmijn, net zoals zijn vader en broers. Hij droomt van exotische oorden en een ander leven. Dit is niet gebruikelijk in de mijnwerkersfamilies. Wat je gaat doen is al voorbestemd vanaf je geboorte. Dit maakt hem tot een buitenbeentje in de dorpsgemeenschap.
Josie is geboren in een ander mijnwerkersdorp. Het staat vast dat ze met een mijnwerker zal trouwen en het huishouden gaat runnen. Dit ziet ze niet zitten. Ze krijgt weinig liefde van haar ouders en is het zwarte schaap van de familie. Tommy en Josie leren zich kennen in de velden rond hun dorpen. Deze ontmoeting leidt tot een hechte vriendschap. Samen maken ze strooptochten over de uitgestrekte landgoederen van Silvermoor en het verlaten Heston Manor. Bij toeval ontdekken Tommy en Josie een groot geheim over Heston Manor en zijn bewoners. Wat betekent dit voor hun toekomst?
We volgen de hoofdpersonen van kind tot jongvolwassenen. Tommy en Josie zijn gevormd door de geldende normen van hun omgeving. Het mijnwerkersleven is hard, het werk is gevaarlijk en de armoede is groot. De dorpen en de huizen zijn bedekt met een dikke laag kolenstof. Ze proberen zich aan te passen en te schikken in hun lot. Ondertussen hebben ze dromen, die kansloos lijken. Naarmate ze ouder worden, verliezen ze hun naïviteit en wereldvreemdheid door een aantal ingrijpende gebeurtenissen. Hun onderlinge, onvoorwaardelijke vriendschap blijft sterk, ondanks veranderende omstandigheden. Zij zijn bereid om elkaar te beschermen en elkaar het beste te gunnen ten koste van zichzelf. Die eigenschap hadden ze als kind en blijft ook in hun volwassen leven bestaan.
Het geheim van Silvermoor speelt zich af tussen 1897 en 1905 in Yorkshire. Het wordt in chronologische volgorde verteld door de vertellers Tommy en Josie. Het verhaal is verdeeld in drie delen. Het boek kent een rustige opbouw. In het begin worden de personen, omgeving en leefomstandigheden neergezet. Elk nieuw deel begint met een tijdsprong en een ingrijpende gebeurtenis. Er wordt ook wat spanning toegevoegd, wat het tempo wat verhoogd. Het boek leg je dan niet meer weg. Het einde is voorspelbaar, maar misschien iets te zoet en gemakkelijk. Dit vergeef je de auteur omdat de hoofdpersonen zo sympathiek zijn en je ze het allerbeste gunt.
Tracy Rees heeft een beeldende, bijna filmische manier van schrijven. Het is alsof je met Tommy meegaat naar de mijn op zijn eerste werkdag. Het stof, de duisternis, het claustrofobische, zijn angst. In eenvoudige woorden beschrijft ze alles gedetailleerd. Ze schept een realistisch tijdsbeeld over het werk in de mijnen en het enorme verschil in levenstandaard tussen de adel en de arbeidersklasse. Toch staat er geen woord teveel en het resultaat is een mooie historische roman. Het geheim van Silvermore is een prachtig verhaal over een onvoorwaardelijke vriendschap in moeilijke omstandigheden. Ontroerend, innemend en meeslepend.