Topper van eigen bodem
Ik deed weer mee aan een blogtour van Dutch Venture Publishing en deze keer was het boek Muurvast aan de beurt. Ik las de E-book versie van het boek. Ik heb van te voren niet de omslag gelezen en kreeg van de cover(die trouwens echt heel erg mooi is) het gevoel van de Mazerunner. Dit bleek echter toch een beetje anders. In muurvast gaan we naar de toekomst in Nederland. Het koninklijk huis is afgetreden, er zij niet meer elke 4 jaar verkiezingen en we hebben 1 president, 1 partij die alles bepaalt. Deze partij brengt in principe goede ideeën naar voren om de samenleving erop vooruit te helpen, maar zoals vaak gebeurt, worden veel mensen en andere aspecten uit het oog verloren en gaat het vooral nog om eigen gewin en eigen macht.
Sin groeit op in deze tijd. Een tijd waarin je als gezin nog maar 1 kind mag krijgen, waarin iedereen een basisinkomen krijgt, en waarin je, als je een gemiddelde burger bent die zich aan de regels houdt, best een mooie toekomst tegemoet gaat. Er gebeuren heel veel dingen in dit boek die ik niet ga benoemen vanwege de spoilers, maar 1 ding dat er wel gebeurt is dat als je een lichte overtreding begaat, je als jongvolwassene naar de Loods wordt gestuurd. Hier moet je zien te overleven en reflecteren samen met de andere mensen die ook in de Loods zitten. Sin wordt hierheen gestuurd en leert meerdere interessante karakters kennen over wie je gaandeweg meer wil weten. Sin is niet van plan haar tijd uit te zitten in de Loods en probeert een manier te vinden om te ontsnappen om terug te komen bij de mensen van wie ze houdt. Vlak na haar komt er een ander meisje de Loods binnen en die zorgt ervoor dat er veel meer op het spel komt te staan dan Sin in eerste gedachte voor ogen had.
Muurvast is een boek vol met mooie, heftige, verdrietige momenten. Een verhaal waarin je leert dat, ookal lijkt alles zo perfect, er altijd mensen zijn die buiten de boot vallen. Een verhaal waarin je ziet dat acties consequenties hebben voor de mensen om je heen, zelfs als je je er niet altijd bewust van bent. Muurvast laat zien dat iedereen een eigen verhaal heeft en dat het heel belangrijk is om goed te luisteren. Muurvast leert je over vertrouwen, keuzes maken, zelfreflectie, maar muurvast leert je ook over vrijheid. Wat is vrijheid je waard? Wanneer ben je eigenlijk vrij? Hoe vecht je voor je vrijheid? En wanneer ga je de grens over van goed naar kwaad? Iedereen heeft een verhaal, iedereen heeft iets te verbergen. Ruby Coene weet dit erg goed vast te leggen in het verhaal.
Coene is een kinder- en jeugdtherapeut in Utrecht en ik kwam hier pas achter na het lezen van het boek, maar het maakt meteen duidelijk waarom de elementen die zij naar voren brengt in het boek zo goed verteld worden, waarom deze elementen voor Ruby misschien ook wel zo belangrijk kunnen zijn. Ruby Coene heeft een erg fijne schrijfstijl en als ik de tijd had gehad, had ik in 1 keer dit verhaal uit gelezen.
Mijn enige puntje van kritiek, wat ik toch eerlijk ga benoemen, is dat er misinformatie in het boek staat over diabetes. Dit is bekend bij de uitgeverij en deze informatie wordt bij de volgende druk aangepast/weggehaald. De reden dat ik het alsnog benoem, is omdat er vaak mensen met aandoeningen iets over hun eigen aandoening in een boek kunnen lezen. Het komt veel voor. En het kan soms echt veel met iemand doen als de informatie over hun aandoening niet kloppend is. Het kan het gevoel geven dat iemand niet te moeite heeft genomen de aandoening echt te onderzoeken of echt de verdieping op heeft gezocht, maar gewoon een aandoening erbij heeft gezocht, omdat dit in het verhaal wel zo goed uit kwam. Dit is geenszins een aanval naar de auteur. Ik hoop alleen mensen ervan de bewust te maken, dat als je ervoor kiest een aandoening te gebruiken in je boek, dat je het wel op de correcte manier doet. En voor de mensen die ooit misinformatie lezen in een verhaal, schroom niet om dit bij de auteur of bij de uitgeverij aan te geven. Vaak wordt er wel naar je geluisterd en worden de incorrecte delen aangepast voor een volgende druk.
Ik heb me tijdens het lezen wel veel afgevraagd hoe de samenleving er in de rest van de wereld uit zou zien als het in Nederland zo is als in dit verhaal. Gaandeweg hoor je dat het in bijvoorbeeld België anders zou zijn, maar toch was ik hier wel erg benieuwd naar. Ik snap volledig dat het verhaal alleen bij Nederland is gehouden, maar ik was wel nieuwsgierig!
Al met al vond in muurvast een erg mooi verhaal, met als pluspunt dat het een verhaal over Nederland in de mogelijke toekomst is, en dat de auteur ook van eigen bodem is en gewoon een geweldig verhaal weet neer te zetten met hele mooie thema's erin verborgen.
Ik geef Muurvast dan ook 4 sterren!
~ Live Your Life Reading