Femke Halsema, een eerlijke inkijk in haar burgemeesterschap

Maartje Maartje Hebban Team
10 mrt 2026

Amsterdam is een stad waar ik zelf ooit studeerde en die nog steeds wel een mooi plekje in mijn hart heeft. Een stad met een heel diverse bevolking, met een grote voetbalclub en met een grote aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland en daarmee ook met heel diverse problemen.
David Hielkema en Tim Wagemakers hebben met Femke Halsema; burgemeester van Amsterdam een vlot lezend boek geschreven over het burgemeesterschap van Halsema vanaf haar sollicitatie tot nu en geven daarmee een inkijk in het werk van een burgemeester van een grote stad. Ze geven een helder en eerlijk beeld van de eerste vrouwelijke burgemeester van de grootste stad van Nederland. De auteurs laten zien dat de problematieken waarmee ze te maken krijgt zeer complex zijn en daarmee de oplossingen dus ook. Hierdoor krijg je als lezer meer respect voor deze uitermate zware taak.
Wat deze biografie sterk maakt is de openheid. De burgemeester wordt geschetst met haar kracht, haar zwakte, haar foute én goede beslissingen. Doordat het boek niet alleen positief spreekt over Halsema's burgemeesterschap voelt het als een betrouwbaar verhaal, niet geschreven als reclame, maar als beeld van de werkelijkheid.

Meer recensies van Maartje