Een indrukwekkende overval waar bijna niemand vanaf wist
Het is 1944 als het verzet in het oosten van het land een gouden tip krijgt: in de kluizen van twee banken in Almelo ligt meer dan 200 miljoen gulden opgeslagen, geld dat goed gebruikt kan worden om vele onderduikers van voedsel te voorzien.
Dit gegeven is de basis van het zevende boek dat Frank Krake in eigen beheer uitgaf. Zijn boeken over onderwerpen die niet heel bekend zijn, maar wel veel mensen raken, vinden een steeds groter publiek. En gelukkig maar, want Frank is een gedegen onderzoeksjournalist die naast een goede schrijverspen ook gevoel heeft voor het soort verhalen dat nog verteld moet worden en dat alles gecombineerd met een goed gevoel voor vormgeving.
Het boek is prachtig vormgegeven. Het ligt lekker in de hand, is te lezen zonder dat je steeds de bladzijden moet vasthouden, is gelardeerd met foto's van betrokkenen en documenten, heeft een heerlijk rustige opmaak en een zeer passend kleurgebruik. De tinten sepia, lichtoranje en grijs passen helemaal in het tijdsbeeld.
Waar de titel doet vermoeden dat het boek zich zal centreren rondom de grootste bankoverval aller tijden, neemt Frank de rust om de personen die betrokken zijn bij de overval te schetsen. Wat er allemaal komt kijken bij het verzet, wat de mensen voor elkaar krijgen, welke onwaarschijnlijk moeilijke beslissingen ze soms moeten nemen. De overval blijkt dan opeens maar een vrij klein onderdeel van het verhaal, de nasleep gruwelijk.
Dit is een boek dat vooral vertelt over het verzet in het oosten van het land, een plek waar veel onderduikers zaten, dicht bij de Duitse grens en dus dicht bij 'het vuur'. Het is een verhaal over dappere mensen die plannen bedachten, maar net zo vaak moesten improviseren, van mannen én vrouwen die alles over hadden voor hun vaderland, zelfs hun leven.
Vooral aan het begin was de overweldigende hoeveelheid namen, bijnamen en schuilnamen een obstakel, maar gaandeweg het verhaal werd duidelijk wie waar van dienst kon zijn. Vanaf dat moment werd ik meegenomen in de levens van een heleboel dappere mensen en leerde ik dingen over het verzet die ik nog niet wist.
Een mooi vormgegeven, maar vooral geweldig goed doorwrocht boek over een stukje Nederlandse geschiedenis dat het verdient verteld te worden.