Ongelooflijk waargebeurd
De joodse Yanek is tien jaar oud als de Duitsers Polen binnenvallen. Al gauw volgt de ene maatregel na de ander en worden de joodse Polen opgesloten in getto's. Vanuit het getto wordt Yanek op transport gesteld naar het concentratiekamp in Plazów. In de zes jaar die de oorlog duurt reizen we me hem mee langs de tien concentratiekampen waar hij gezeten heeft. Yanek leert hoe hij zich moet gedragen om te overleven. De kracht die hij laat zien is ongelooflijk, de gebeurtenissen die hij moet aanschouwen en ondergaan zijn dat ook.
Op Bol.com staat dit boek onder de jeugdboeken, geschikt voor kinderen van 13-15 jaar. Ik zou zeggen dat je dan als volwassene toch wel mee moet lezen. De gebeurtenissen worden zeer beeldend beschreven en zijn vaak echt afschuwelijk. Het boek beschrijft verlies, dood, mishandeling, het sadisme van de bewakers, honger en alle andere wreedheden van een oorlog. Zo beschrijft Yanek bijvoorbeeld hoe hij met vele anderen opgesloten wordt in een goederenwagon en dagen achtereen zonder eten en water halfstaande moet zien te overleven. Een medereiziger sterft tegen hem aan en hij moet dit uitzitten totdat de trein stopt en ze uit kunnen stappen.
In korte hoofdstukken vertelt Gratz Yanek's verhaal vanuit de eerste persoon. Yanek beschrijft wat er gebeurt in zijn leven in chronologische volgorde en doet dit observerend en gedetailleerd. Hierdoor kost het de lezer geen enkele moeite om zich in te leven in Yanek en de andere gevangen in de kampen van de nazi's.
Dit boek is gebaseerd op het leven van Jack Gruener. Het is een fictieve weergave van zijn leven in oorlogstijd en de werkelijkheid ervan maakt het nog indringender dan het al geweest zou zijn.