Een paranormale YA

Maartje Maartje Hebban Team
5 mrt 2021

Ik schoof weer eens aan aan de bar van het Selfpub café op Facebook en vond Laatste kracht van Jana Bollens, een paranormale YA.

Jenny is een meisje met bijzondere krachten. Ze is sneller en sterker dan iedereen die ze kent en ze kan zelfs vliegen. Haar ouders heeft ze nooit gekend en ze woont samen met haar voogd vrij ver van de bewoonde wereld, zodat ze haar krachten kan oefenen. Ze gaat wel gewoon naar school en daar heeft ze David ontmoet. David blijkt over dezelfde krachten te beschikken en met David en zijn zusje Aida als vrienden is Jenny gelukkig. Helaas blijkt al gauw dat de wereld niet veilig is voor haar en David. Een spannende race tegen de klok begint.

Het verhaal start met een hoofdstuk, dat je vooral met heel veel vragen achterlaat. Het blijkt een soort epiloog te zijn. Na dit hoofdstuk gaan we terug in de tijd en wordt duidelijk wat er allemaal gebeurd is met Jana, David en Aida.
Vanaf het begin zat ik lekker in het verhaal. Het was leuk om een verhaal te vinden dat doet denken aan de YA uit de jaren van Twilight, Fallen en Momentum, maar dan zonder al te veel liefdesperikelen.

Jana Bollens heeft een interessante wereld geschapen, een wereld waarin wezens van zuivere energie eruitzien als gewone mensen, maar wel heel bijzondere dingen kunnen. Met energie is heel veel mogelijk en de creativiteit van de schrijfster komt duidelijk naar voren in de verschillende toepassingen van de energie.

Over de schrijfstijl ben ik minder tevreden. Het lijkt bijna alsof het boek aan iemand verteld is en letterlijk vanuit de spreektaal is opgeschreven. Dit zorgde voor vreemde zinsconstructies, uitweidingen op verkeerde plaatsen en teveel Vlaams voor een Nederlandstalige lezer. Door het taalgebruik heb ik mijn waardering van vier sterren voor het verhaal laten zakken naar drie sterren.

Een boek met potentie. Ik hoop dat een eventueel volgend boek wat extra redactierondes doorloopt, zodat het ook prettig leesbaar is.

Meer recensies van Maartje