Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verbonden door een piano in de woestijn

Marieke Scheers 29 oktober 2019 Hebban Recensent

De Amerikaanse Chris Cander is ook auteur van kinderboeken en toneelstukken, maar haar focus ligt op het schrijven van romans. Na 11 stories (2013) en Whisper Hollow (2015) schreef ze The Weight of a Piano (2019). Die laatste is nu naar het Nederlands vertaald door Iris Bol en Marcel Rouwé als Het gewicht van een piano.

Zoals de titel al doet vermoeden speelt in dit boek een piano een grote rol. Het is niet zomaar een muziekinstrument, maar een zwartglanzende Blüthner, die begin 20ste eeuw in Duitsland werd gebouwd. De proloog vertelt het verhaal van het ontstaan van de piano, van boom tot eindproduct, wanneer na lange tijd de piano klaar is voor gebruik.

Het instrument duikt vervolgens op in de Sovjetunie rond 1960 en is eigendom van een Duitser. Hij speelt elke dag zware stukken en laat de piano regelmatig stemmen door een buurman uit het appartementencomplex. Katja, de dochter van de pianostemmer, gaat een paar keer mee en er ontstaat een band tussen haar en de Duitser. Als hij overlijdt laat hij haar de piano na. Katja ontwikkelt zich tot een groot talent, maar haar man Mikhail wil de Sovjetunie vanwege het regime verlaten en emigreren naar Amerika. Het is slopend proces van jaren, waarbij er geen plek is voor de piano.

De hoofdstukken van Katja worden afgewisseld met het verhaal van Clara in 2012. Zij werkt als automonteur in een Grieks familiebedrijf. Deze mensen zijn als een tweede familie voor haar, aangezien ze haar eigen ouders heeft verloren bij een brand. Alles wat ze nog heeft, is een piano die ze kreeg voor haar verjaardag, terwijl ze helemaal niet kon spelen en ook geen ambitie of aanleg had. Dat de piano zoveel emotionele waarde voor haar heeft, ontdekt ze pas als ze hem vanwege geldgebrek wil verkopen. De koper Greg blijkt vasthoudend, want als de koop door Clara wordt ontbonden blijft hij aandringen. Wat voor verhaal gaat er schuil achter deze piano?

''Het klinkt vast gek, maar het voelt een beetje als het lot, vind je niet? Of voorbestemming of serendipiteit of hoe mensen het ook noemen.' Hoe groot was de kans dat ze hier ooit spontaan op hetzelfde moment zouden zijn geweest, met de piano in het midden van de woestijn?'

De aanwezigheid van de piano is de rode draad in de verhalen van Katja, Clara en Greg, waardoor we een beeld krijgen van de reis die de piano heeft gemaakt en wat deze piano heeft betekend voor de eigenaren. De levens van deze drie mensen blijken verbonden. Dat wordt in de loop van het boek duidelijk door de goed opgebouwde constructie van de twee verhaallijnen, die langzaam in elkaar overvloeien. Het deel van Katja gaat over haar leven, de liefde voor muziek en een ongelukkig huwelijk, terwijl het deel dat over Clara en Greg gaat een roadtrip is, waarin beide personages een intrigerende interactie hebben, zichzelf tegenkomen en uiteindelijk bevrijden.

De beschrijving van het leven in de SovjetUnie, de overgang naar het leven in Amerika en de onbeschrijfelijke natuur van Death Valley, die een grote rol speelt in dit boek, zorgen voor de juiste sfeer binnen de verhalen. De personages zijn goed uitgewerkt; de heimwee van Katja naar haar geboorteland is voelbaar en de keuzes van Clara worden begrijpelijk omdat zij het drama uit haar jeugd nooit goed heeft kunnen verwerken. En de piano is getuige.

'Was er een grens aan hoeveel haar piano kon absorberen voordat hij uiteen begon te vallen onder zijn eigen gewicht?'

Het gewicht van een piano is een verhaal vol muziek, heimwee, verdriet, liefde, vergeving en het lot, maar ook over het maken van keuzes en het accepteren van de gevolgen ervan. Een roman over twee totaal verschillende vrouwen die verbonden werden door een piano, die reisde van Rusland naar Death Valley in Amerika.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.