Marieke Scheers Hebban Recensent

Let op, deze recensie kan spoilers bevatten van de voorgaande delen.

Met Sophia’s triomf neemt de Duitse schrijfster Corina Bomann ons voor de derde en laatste keer mee naar het leven van Sophia Krohn en laat ze ons de opkomst van de cosmetica-industrie zien in een veranderende wereld. De vertaling van het derde deel uit de 'Kleuren van schoonheid'- trilogie is weer van de hand van Lilian Caris en Iris van der Blom.

Het tweede deel van deze reeks eindigde met een cliffhanger, waarbij Sophia’s beste vriendin Henny voor haar deur in New York in elkaar zakte en daar gaat het verhaal in dit derde deel verder. Maar er zijn meer verhaallijnen in de voorgaande delen uitgezet die in dit laatste boek een afronding zullen krijgen. Hoe zal het gaan met Sophia’s ambitie om als scheikundige aan de slag te gaan, hoe gaat het met haar liefdesleven en krijgt de inhoud van een mysterieuze brief nog navolging?

In Sophia’s triomf is Sophia een vrouw met levenservaring, die weet wat ze wil. Haar werk bij Miss Arden is op een vervelende manier tot een einde gekomen en nu keert ze terug in de schoot van Madame Rubinstein. En hoewel Sophia nu sterker is en niet meer over zich heen laat lopen, krijgt ze toch niet helemaal wat ze wil. Haar wens om in het laboratorium te werken komt niet uit, maar ze krijgt wel de kans om af te studeren.

Dit derde deel beschrijft een periode van 1942 tot en met 1946 waarbij vooral de dreiging van en het uiteindelijk uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt. Tussen Sophia en haar man Darren ontstaat onenigheid door de grote druk die hun werk met zich meebrengt en Darren neemt een radicale beslissing, hij vertrekt naar Europa om mee te vechten in het Amerikaanse leger. Door omstandigheden is Sophia genoodzaakt om ook naar Duitsland af te reizen, waardoor ze de kans krijgt om verwikkelingen rondom haar familie uit het verleden af te afronden. Het leven in een door oorlog verwoest continent is aangrijpend beschreven en weet de lezer te raken.

Net als de voorgaande delen leest dit boek prettig en makkelijk. De heerlijke en vlotte schrijfstijl sleept de lezer door het verhaal. Of het nu gaat over de lessen op een universiteit, het gebeuren binnen een afkickkliniek of de gruwelen van een oorlog, Bomann weet het zo te beschrijven dat je je als lezer goed kunt inleven in de personages en vooral met hen mee kan leven. Met thema’s als verslaving, vriendschap, liefde en oorlog brengt het derde deel weer veel nieuws binnen de vertrouwde setting en met de bekende personages.

De personages van Henny, Miss Arden en Madame Rubinstein zijn van groot belang voor het verhaal. Alle drie sterke vrouwen, ieder op hun eigen manier. Vooral de laatste twee zorgen voor een mooi tijdsbeeld. Vrouwen op machtige posities die mannen trotseren, maar er ook niet zonder kunnen en toch hun imperium zelfstandig op- en uitbouwen. Henny staat voor ware vriendschap door dik en dun en dat werkt naar beide kanten. Sophia begon als personage jong en naïef zonder kennis van het ware leven, maar ontwikkelde zich gedurende drie boeken tot een sterke persoonlijkheid met een duidelijk doel voor ogen. Met ups en downs wist ze haar leven in te richten zoals zij het wil en ziet ze haar dromen eindelijk werkelijkheid worden.

Met Sophia’s triomf krijgt de 'Kleuren van schoonheid'-trilogie een waardige afsluiter. Aan het einde is het verhaal weer rond en zijn alle losse eindjes netjes afgewerkt. Sophia staat voor een nieuwe uitdaging en hoe het verder met haar gaat, is aan de lezer om in te vullen, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Bomann heeft opnieuw een trilogie neergezet van grote klasse, met veel historie en sterke vrouwen in een goed lopend en meeslepend verhaal.

Reacties op: Waardige afsluiter van trilogie

515
Sophia's triomf - Corina Bomann
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners