Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Petra Vollinga is schrijfster van feelgoodromans die net even anders zijn. Zo koos ze voor haar eerste roman al voor een wat ouder hoofdpersonage en viel haar tweede roman op door de bijzondere opbouw met zes hoofdpersonages. In haar nieuwste roman “Zo goed als nieuw” (2020) weet ze weer te verrassen door haar verhalen te laten beginnen met een Markplaats advertentie.

“Aangeboden een hemelbed”, dat is het begin van deze originele feelgoodroman. Elk deel begint namelijk met een advertentie waarbij iets wordt aangeboden of gevraagd. Tessa is een jonge vrouw die zwanger raakt van een man die daar niet mee om weet te gaan. En zo staat ze er alleen voor. Na een paar hoofdstukken over Tessa krijgen we een nieuwe advertentie onder ogen en wordt aansluitend het verhaal van de weduwe Annegien te lezen. Ze mag dan alleen zijn, ze heeft grote plannen. Maar ze heeft ook verdriet om een zoon die ze niet meer ziet.

Na het lezen van deze twee personages is door een advertentie de eerste link gelegd. Een nieuwe advertentie volgt en Jeff wordt geïntroduceerd. Een wereldreiziger die het reizen op gaat geven en zijn rugzak te koop aanbiedt. Het is Herman die als laatste zijn verhaal vertelt. Gescheiden en eenzaam is hij klaar voor een nieuw avontuur.

De opbouw van het boek is wat het meest opvalt. Naast de advertenties die vervolgens de personages hun verhaal laat vertellen, kruipen de verhaallijnen gedurende het boek naar elkaar toe. Een complexe verweving die naadloos in elkaar overgaan. Het geeft een goed gevoel om te zien hoe de puzzelstukjes zijn uitgezet en allemaal op z’n plek vallen. Het levert een liefdevol verhaal op, vol hoop want alle personages hebben iets verloren en leren dat te accepteren en richten zich vervolgens op de toekomst.

Het is luchtig geschreven en de combinatie van verhaal aangevuld met what’s app berichten en telefoongesprekken zorgt ervoor dat het afwisselend is en dat elk personage zijn eigen stem krijgt. De hoofdstukken zijn kort, waardoor je als lezer makkelijk door leest. -nog een hoofdstuk en nog een- maakt dat het boek veel te snel aan de laatste pagina’s toe is. Na te hebben meegeleefd met de levens van de personages hoop je op een happy end en die komt er ook, maar er is ook de honger naar meer. De personages zijn zo eigen geworden dat je ook nog graag wilt weten hoe het verder met ze gaat.

Zo goed als nieuw is een originele feelgoodroman die fijn is om te lezen. met leuke personages en een hoopvol verhaal.

Reacties op: Verhaal vol hoop en liefde

93
Zo goed als nieuw - Petra Vollinga
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners