Beter af of slechter af?

Marjolein 07 december 2025
3,5-4

Freida McFadden: koningin in het schrijven van eerste pagina's die je gelijk het verhaal in slingeren. Begin deze week zette ik dit boek op mijn ereader, tikte het aan en las per ongeluk de eerste zinnen. Het boek zoog direct aan me. Ik moest me echt losrukken, want mijn huidige boek was verdorie nog niet uit!

Dit weekend was het dan alsnog zo ver en ja hoor, binnen 24u uit. Hoewel ik het niet de sterkste van haar boeken vind, heb ik me er weer goed mee vermaakt!

En dat viel me mee, want ik ben niet zo'n fan van thrillers met een zwangere vrouw of kinderen in de hoofdrol. Die kunnen heus goed zijn hoor, maar mijn hart en zenuwstelsel kunnen er niet goed tegen. Psychologische thrillers met volwassenen in de hoofdrol zijn voor mij akelig zat haha.

Maar hier was ik; verstrikt in een verhaal waarbij een zwangere vrouw een auto-ongeluk krijgt en wordt "gered" door iemand die haar naar een plek brengt waar ze niet per se beter af is. De setting is onheilspellend en het verhaal nog net wat meer.

McFadden bouwt de spanning weer uitstekend op en al snel zit je als lezer op een ander spoor dan de hoofdpersoon. Reden om regelmatig tegen Tegan te willen schreeuwen. Je ziet het fout!!

Die spanningsopbouw blijft heel sterk. Voor ik het wist, was ik op pagina 250. Alleen dacht ik vervolgens wel: oké, er moet nog best wel wat gebeuren voor de ontknoping... hoe gaat ze dat doen? Mijn antwoord plottechnisch hartstikke goed, maar wel een beetje afgeraffeld. Er moest namelijk ook nog een goede epiloog aan om proloog en einde verhaal goed aan elkaar te verbinden. Dat paste eigenlijk net niet helemaal lekker in de pagina's die ze nog over had. Ik zou zeggen dat met een totaal van 330-340 pagina's dit boek misschien net iets beter tot zijn recht was gekomen in de ontknoping.

Wat ik wel heel tof vond, was om in het dankwoord te lezen dat Freida McFadden arts is. Dat wist ik nog niet, maar verklaart wel waarom het medisch allemaal behoorlijk plausibel en accuraat klonk. Leuk om te weten!

Al met al weer tof leesvermaak, waarbij je ertegen moet kunnen dat het een zwangere hoofdpersoon nogal moeilijk gemaakt wordt en de ontknoping een beetje wordt afgeraffeld.

Meer recensies van Marjolein

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.