Boeiend boek!

Marjolein Marjolein
17 mrt 2025

3,5

Afgelopen week luisterde ik naar De wetten van Alex. Ik had nog niet eerder een boek van Myrthe van der Meer gelezen en was benieuwd naar haar vertelstijl.

Nou, die heeft me kunnen bekoren. Ze geeft je echt een kijkje, voor zover ik dat kan beoordelen, in een neurodivergent hoofd. In het begin van het boek vond ik het wat stereotiep, maar uiteindelijk zoekt ze echt de nuance op.

Hierbij helpt het enorm dat het boek in de eerste persoon geschreven is. Dat maakt dat je echt meegaat in de belevingswereld van Alex, zowel qua alledaagse dingen als de beleving van wat zij een "hersenstorm" noemt; een mooi gevonden woord!

Waar ik me wel een beetje aan geërgerd heb, is het gebruik van de woorden scriptie en paper door elkaar. Alex is archeoloog en docent-onderzoeker aan de universiteit en moet wegens omstandigheden en tegen haar zin de "bezemklas" (scriptiebegeleidingswerkgroep) overnemen. Daar zitten studenten die wegens een onvoldoende voor hun paper een vak niet gehaald hebben. Zo'n paper wordt voor zover mij bekend nooit scriptie genoemd en een docent-onderzoeker zou dat niet door elkaar halen. Zeker niet een docent met de persoonlijkheid en het brein van Alex.

Omdat ik het boek luisterde, had ik echt het idee dat ik naar Alex luisterde en daardoor gaf dit zo'n error haha. Vooral ook jammer omdat Myrthe verder zo gedegen het vak van archeoloog in haar boek verwerkt. Naast de duidelijke research en verdieping over autisme zit ook deze research er duidelijk in.

Voor dit boek heeft Myrthe het perspectief gekozen van iemand die door de beschrijvingen heel duidelijk autistisch lijkt, maar dit zelf (nog) niet weet. Boeiend om te lezen hoeveel energie het maskeren Alex kost en in welke vorm "vrouwenautisme" zich kan presenteren. Erg goed gedaan!

Meer recensies van Marjolein