onbeteugeld verlangen
Al bij het opgroeien in zijn jeugd weet Benito Mussolini dat hij meer wil, groter, bekender alles voor de Italiaan en vooral voor zichzelf. Hoewel hij in zijn eigen land eerst niet werd gezien en hij via de buitenlanden toch voet aan de grond kreeg in Italië, blijft hij zijn eigen visie trouw. Waarschijnlijk door zijn ongekende charme windt hij een ieder om zijn vingers, vooral de vrouwen. Hoewel hij getrouwd is, houdt hij er vele buitenechtelijke relaties op na. Nadat hij eindelijk in zijn eigen land meer en meer aanzien krijgt, gaat hij in de koloniën met oorlogvoering bezig om zo zijn gebied uit te breiden. Dat gaat moeizaam en niet zoals hij wenst, waardoor hij het dichter bij huis gaat proberen. Daarbij al dan niet geholpen door Hitler, waar hij een haat liefde verhouding mee heeft. Ze hebben elkaar nodig en hanteren daarbij hun eigen agenda. Na verloop van jaren is het volk de oorlogsvoering moe, willen het land opbouwen en zorgen dat de bevolking weer genoeg eten heeft en uitzicht op een betere toekomst. Tevens zijn de geallieerden in opmars. Naarmate het einde van de oorlog nadert en Mussolini 'te laat' is om samen met zijn minnares te vluchten, wordt hij gevangen gezet en uiteindelijk vermoord. Net als de regeringsleden die met hem samen werkten. Het volk kan hem op het plein nog de laatste martelingen toedienen. Nog steeds is er een familielid met een vooraanstaande positie in de regering van Italië. Het fascisme leeft niet meer zo, maar is ondergronds nog zeker aanwezig.
Het boek is mooi opgebouwd, leest niet altijd gemakkelijk door de vele terminologie die er gebruikt wordt. Het geeft een goede inkijk in de opkomst van de fascist Mussolini, waardoor ik toch geboeid bleef lezen om zo meer te weten te komen hoe het einde zich langzaam ontrafelt.