Znežanka, een boek met sprookjesachtige elementen
Dit boek getiteld Znežanka wordt omschreven als een modern sprookje en inderdaad zijn er veel sprookjesachtige elementen in dit boek verwerkt. Znežanka (Sneeuwwitje) is het bijzondere hoofdpersonage uit dit boek, je leest het vanuit haar perspectief. Nadat haar grote liefde Robert haar in de steek heeft gelaten komt ze in een diepe crisis die tien jaar duurt, ze kan het niet afsluiten en blijft hangen in een fantasiewereld. Als ze eindelijk inziet dat ze haar leven moet oppakken wil ze de confrontatie met Robert aangaan en hem de vragen stellen waarmee ze nog altijd zit.
Hiervoor moet ze naar Amerika. Samen met Arend, een medepassagier uit het vliegtuig gaat ze een roadtrip maken. Arend accepteert haar zoals ze is en heeft geen oordeel over haar. Dit was mijn favoriete deel van het verhaal, de goed beschreven plaatsen die ze aandoen en hun belevenissen tijdens de reis. Ook Arend heeft wat af te sluiten deze reis. Onderweg nemen ze een jonge liftster mee met een bijzondere geschiedenis. Gaat Znežanka door dit verhaal haar eigen situatie anders bekijken en zal ze verlichting vinden?
Tijdens het lezen van dit boek vroeg ik me soms af wat is echt en wat niet, mede door de tekst voorin het boek: “Alles wat we zien of lijken, is maar een droom in een droom”. De thema’s die in dit boek voorkomen zijn heftig en zwaar, soms schokkend. Gelukkig maakt de humor en zelfspot van de personages veel goed, dit bracht de benodigde luchtigheid in het verhaal. Bronja Prazdny heeft met Znežanka een bijzondere psychologische roman geschreven, door het lezen hiervan krijg je meer begrip voor mensen die ‘anders” zijn.