Behulpzaam
Iris Posthouwer hanteert een luchtige manier van benaderen als het op Iets met grenzen stellen aankomt. Ze geeft een korte uitleg over de indeling van het naslagwerk. Ze legt helder uit wat grenzen zijn, en hoe je beter nee kunt zeggen. Ze behandelt grenstechnieken, hoe je deze grenstechnieken bepaalt. Daarnaast geeft ze tips voor een goede voorbereiding. Aan de hand van een stappenplan leren we hoe je grenzen kunt stellen. De praktijkvoorbeelden laten zien hoe je dingen duidelijk kunt maken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. In haar manier van communicatietips geven heeft ze door het hele boek aanhoudend deze etherische, maar serieuze ondertoon weten aan te houden. Hierbij sluipt ook een zekere herkenning in de situaties die ze aankaart. Naast dat ze tips geeft over hoe je grenzen kunt uiten, legt ze ook het gebruik van intonatie en emoties uit, en hoe je bepaalde emoties kunt vertragen, en dus beter een gedegen reactie op een situatie kunt geven. Ook leren lezers emoties op een positieve manier te gebruiken en toe te passen. Ook interessant is het dat Posthouwer termen aankaart, die psychologen gebruiken. Shopping for confirmation, en the-worst-motive fallacy zijn van die uitdrukkingen. Hoewel het in feite ook een gids is waarin we leren beter te communiceren, en het dan ook iets van een leerboek heeft, werd dit boek ook een beetje vermakelijk bevonden. Dit boek zou dan ook door iedereen gelezen mogen worden. Bijzonder behulpzaam naslagwerk, zeker wanneer de lezer de neiging heeft om discussies uit de weg te gaan.