Spannend en gelaagd

In Gevangene van de tijd krijgt Hay van den Munckhof zijn lezers weer zonder moeite op de tijdlijn van Maya. Ze is een dapper personage, ook al kan ze bij tijden naïef uit de hoek komen. Ook is ze slim, maar ook uitermate zorgzaam. De auteur is een boeiende verteller, en weet feilloos te vertellen hoe de wereld in circa tweehonderd, of voor ons, driehonderd jaar uit zal zien. Het kan tevens ook heel technisch uit de hoek komen. Interessant om te lezen hoe ze bepaalde zaken oplossen bij het gebrek aan geschut, materialen en kennis. De verhaallijn laat onder andere zien, dat samenwerken heel belangrijk is. Dat er verschillende opvattingen zijn vanwege de verschillen in beide tijdsgeesten, maakt het extra boeiend en zeer bijzonder. Mooi om te zien dat Maya op sociaal vlak ook in de toekomst weet te floreren. Vindingrijkheid is in deze verhaallijn ook een zeer aanwezig sleutelwoord.
De emoties van de karakters zijn sterk uit de verf gekomen, en de gevoelens worden herkenbaar uitgebeeld. Lezers merken dat Maya sterk om haar medemensen geeft, ze wil tenslotte niet voor niets haar kennis voor hen goed benutten. Het thema wraak wordt ook enkele keren aangestipt.
Van den Munckhof houdt zijn lezers tot het laatste moment in zijn greep. Het is spannend en gelaagd, en dat maakt de cliffhanger helemaal spannend. Een zeer fascinerend verhaal, dat zeker ook voor de jeugd geschikt is. Het is daarnaast ook hele bijzondere Portal Fantasy, of eigenlijk Portal Science Fiction gebleken.

Meer recensies van Saskia Boree - SJM Schrijft