Op zoek naar het verhaal van een jurk
Duikers hebben voor de kust van Texel verschillende voorwerpen uit een scheepswrak geborgen, waaronder een jurk.
Emilie van der Brandeele, archeologe gespecialiseerd in textiel, wordt gevraagd deze te onderzoeken. Ondanks dat ze erg veel aan haar hoofd heeft, neemt ze deze uitdaging aan in de hoop zo in aanmerking te komen voor een hoogleraarschap post aan de universiteit.
Om het achterliggende verhaal van de jurk te ontdekken, loopt ze nogal tegen wat weerstand op. Van collegae, van eilandbewoners, maar vooral van duiker Joost.
”¨Help mij haar verhaal te vertellen. Anders wordt ze vergeten. En hier, onder het water, ligt al zo veel wat dreigt vergeten te worden.¨”
In 1652 wordt Elisabeth van Baerle vrijwel genegeerd door haar ouders. Haar vader is te druk met zakendoen en haar moeder met socializen. Totdat ze ineens te horen krijgt dat haar vader haar uithuwelijkt aan een onbekende man aan de andere kant van de oceaan om zo de goede naam van de familie hoog te houden. Maar wil ze dat zelf wel?
”Ze was niets meer dan vermaak voor een rijke dame, realiseerde Elisabeth zich. Een manier om een anders saaie dag leuker te maken.
De verhalen die Olga Hoekstra onder pseudoniem Lis Lucassen schrijft, zijn geweldig. Een uitstap naar een ander genre wekte dan ook zeker mijn interesse en nieuwsgierigheid. En ook met deze historische feelgood weet ze weer een prachtig verhaal neer te zetten.
De twee verhaallijnen in heden en verleden wisselen elkaar met regelmaat af, zodat het een fijne vaart houdt. Zowel Emilie als Elisabeth maken persoonlijke groei en ontwikkeling door waardoor het verhaal je blijft aantrekken en je door wilt lezen.
Het plot kwam voor mij niet geheel onverwacht, maar de twee fascinerende verhalen komen heel mooi samen.
Een mooi inkijkje in de Nederlandse geschiedenis waarbij heden en verleden prachtig in elkaar verweven worden.
4,5 *
4,5 *