Indrukwekkend
Dit boek mocht ik lenen van Debby. Dankjewel daarvoor. Wat een indrukwekkend boek.
Vrij in het begin van het boek zegt Rooseboom zelf ‘Dit is een vreselijk boek’ en dat is het ook. Vooral als je alle feiten na elkaar leest. Maar daarnaast is het ook een boek waar ik stil van werd. Het maakt indruk. Ik heb heel wat oorlogsverhalen gelezen maar in dit boek lees ik dingen die ik nog niet wist en liever had gehad dat ik ze niet zou komen te weten, omdat ik gewild had dat het nooit gebeurd was. Ik stond bij andere oorlogsverhalen al vaak versteld dat de nazi’s de bevelen van Hitler zonder morren opvolgden en de vernietiging van o.a. de Joden probleemloos uitvoerden. Maar na het lezen van dit boek valt me op dat niet alleen Hitler een gigantisch zieke geest had, maar zijn trouwe volgelingen in de hogere rangen misschien nog wel sadistischer waren.
Ik was van te voren bang dat het boek te ‘droog’ zou zijn maar door de combinatie van feiten, getuigenverklaringen en de verslagen van Rooseboom zelf over zijn bezoeken aan de vernietigingskampen zorgt voor een indrukwekkend en boeiend geheel. Tel daar de vele foto’s bij die gebeurtenissen duidelijker, maar ook levendiger maken en het is een boek wat je continue in zijn greep houdt en waar bij je verbijsterd iedere pagina omslaat. Dit indrukwekkende boek zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die ook maar iets over de tweede wereldoorlog wilt weten. Een boek waar je stil van wordt.