Ivoorroute

Veronique van De Koukleumpjes Veronique van De Koukleumpjes
17 mrt 2022

Deze recensie is eerder verschenen op Koukleum.nl. Ik las al eerder enkele boeken van Ellen de Vriend, o.a. ‘Gestolen geluk‘ en kan haar schrijfstijl enorm waarderen. Ze weet een omgeving altijd heel goed te omschrijven, waardoor je onder het lezen het gevoel hebt dat je zelf op die plek aanwezig bent. Dit was nu ook zeker weer het geval. Zo rook ik al bijna de uitlaatgassen van de drukke stad waar het reisgezelschap zich bevond. Het boek is opgedeeld in dagen. Dit zijn de dagen van de reis. Wat ik jammer vind is dat we beginnen met dag 3 van de reis. Ik had het persoonlijk fijner gevonden we als we als lezer ook vanaf de ontmoeting van het reisgezelschap deelgenoot waren geweest. Zo merk je dan toch hoe bepaalde relaties groeien. Nu had ik in het begin even het gevoel alsof ik er midden in viel. Het gezelschap was al drie dagen onderweg en had al kennisgemaakt met elkaar en de onderlinge verhoudingen al uitgemaakt. De dagen zijn de enige onderverdeling in het verhaal en hierdoor zijn de hoofdstukken soms iets aan de lange kant. Nog even snel een hoofdstukje lezen doe je dan toch minder snel omdat je dan toch soms 50 pagina’s voor een volgend hoofdstuk hebt en ik het toch nog steeds het fijnste vind om een hoofdstuk uit te lezen voor ik stop. De verschillende personages zijn goed uitgewerkt en hierdoor kwamen ze op mij ook levensecht over. Wel vond ik het wat lang duren voor dat er echt spanning in het verhaal kwam. Er werd wel al vrij snel gesproken over het gevoel dat ze achtervolgd werden maar daarna zakte de spanning ook weer wat af en ging de rondreis weer door. Het werd naar mijn gevoel pas echt goed spannend toen Sandra op pad ging voor haar interview. Je merkt onder het lezen dat De Vriend ervaring heeft met reizen en weet waarover ze schrijft. Ze heeft zich naar mijn gevoel ook goed geïnformeerd over de ivoorhandel en de jacht op de dieren in o.a. het Nationaal Park. Hierdoor brengt ze deze belangrijke onderwerpen op een goede manier onder de aandacht en laat ze onder het lezen ook vallen hoe slecht dit is voor de natuur en voor de populatie van de dieren. Dit maakt de lezers wellicht weer extra bewust en hoe meer mensen hier bewust van worden, des te maatschappelijk onwenselijk wordt dit en zal het ook niet zo snel meer aanvaard worden. Ik denk dat De Vriend met deze thriller een boek afgeleverd heeft met een diepere laag, waar je na het lezen nog wel even over na blijft denken.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes