De val van de koning

Wilma Hartman Wilma Hartman
3 apr 2026

De val van de koning is het derde en laatste deel van de Delft-trilogie. Jeroen Windmeijer weet thrillers en historische romans samen te voegen tot heerlijke verhalen. Religie is een thema dat vaak terugkomt. In zijn eerdere werk ervaarde ik respect voor de verschillende manieren van religie en het beleven van het geloof, maar in de latere thrillers begint hij wat te schoppen tegen het christelijk geloof en dat vind ik erg jammer, dat doet voor mij afbreuk aan een roman. De schaduw van Vermeer en De wraak van Balthasar, de eerste twee delen van de Delft-trilogie, waren lekker spannende boeken. Mijn recensie van deze boeken kan je vinden op: https://www.boeken-cast.nl/review/de-schaduw-van-vermeer-jeroen-windmeijer/ en https://www.boeken-cast.nl/review/de-wraak-van-balthasar-jeroen-windmeijer/.

Bobbi wordt uit de film weggeroepen omdat er een man op de paardenmarkt in Delft zit met een bomkraag om zijn nek. Hij is doodsbang en durft niets te zeggen omdat er een camera op hem gericht is. De bom is op afstand bestuurbaar. Bobbi, als oud-militair, heeft traumatische ervaringen met bommen en dit brengt haar weer terug naar die tijd. Ze is er daarom extra op gebrand om deze zaak op te lossen. Maar het blijft niet bij die ene bom. Het wordt een zoektocht naar wat deze slachtoffers verbindt. Is het misschien persoonlijk tegen Bobbi gericht omdat het lijkt op wat ze heeft meegemaakt in Afghanistan of heeft het te maken met de monarchie en complottheorieën? Zit er misschien wel iets van waarheid in?

Ook dit derde deel is weer een los te lezen verhaal. De drie boeken uit de trilogie hebben Delft als hoofdthema. In het tweede deel maken we al wel kennis met Bobbi, oud-militair en nu rechercheur. Ondanks dat Bobbi in de laatste twee delen speelt, hoef je de eerdere delen niet gelezen te hebben. Ik vond het wel bijzonder dat Bobbi in het eerste deel helemaal niet voorkomt of genoemd wordt maar wel een hoofdrol speelt in de volgende twee delen.

Het is weer een heerlijk spannende thriller waar de geschiedenis van Willem van Oranje, als voorvader van onze koning, centraal staat en daarnaast een soortgelijke geschiedenis van de koning van Frankrijk. Ik vond het wel bijzonder dat er een soortgelijke complottheorie bestaat over de vroegere koning van Frankrijk. Jeroen Windmeijer heeft op beide verhalen dit boek gebouwd. Ik vond het allemaal wat minder geloofwaardig en dat deed voor mij wat afbreuk aan de spanning. Ik vraag me werkelijk af waar deze mensen zich druk over maken, zoeken ze erkenning of is het wat anders? Ik kon me daardoor moeilijk inleven in het verhaal. Bobbi wordt heel sterk en realistisch neergezet en ook haar vriend Victor speelt deze keer een rol. Dat vond ik wel leuk gevonden.

Jeroen Windmeijer geeft in zijn dankwoord aan dat hij op zoek is naar verhalen uit verschillende religies:

“En dat is wat er in de wereld gebeurt: mensen die elkaar de verschrikkelijkste dingen aandoen omdat ze vinden dat hun versie of hun uitleg van een verhaal de enige ware is. Maar als je één niveau dieper kijkt en voorbijgaat aan de letterlijkheid, voorbijgaat aan de vorm die het specifieke thema in jouw cultuur of godsdienstige omgeving heeft gekregen, dan ontstaat er een common ground. En daar kunnen mensen elkaar als gelijken ontmoeten –ongeacht wat je achtergrond is.”

Ik vind dat mooi geschreven, maar zo komt het, naar mijn mening, niet terug in het verhaal. Waarom zet je christenen weg als activisten, als wappies, die zelfs gearresteerd moeten worden? Waarom niet de discussie beschrijven tussen de twee groepen die verschillen van mening?

Het is een boek dat makkelijk wegleest en beeldend beschreven is. Ik denk dat wanneer je in Delft woont je veel zal herkennen. Toch mis ik wat spanning en geloofwaardigheid. Daarom kan ik niet meer dan 3 sterren geven.

Meer recensies van Wilma Hartman