Wraak

Wilma Hartman Wilma Hartman
3 mrt 2021

In de serie ‘De jager variant’ is Narrenmat het eerste deel. Narrenmat dit als een speler met wit al na twee zetten schaakmat staat. Wit speelt dan dus heel erg slecht als een ‘nar’. Het is jammer dat die niet direct terug te vinden is in het boek, maar wellicht is het overdrachtelijk bedoeld. Erik de Jager speelt absoluut niet slecht in mijn ogen en is niet snel schaakmat.
Het boek vertelt het verhaal van Erik, AIVD-agent die undercover werkt bij een Nederlandse vestiging van een Amerikaans bedrijf om te onderzoeken hoe het kan dat geheime informatie over nieuwe uitvindingen naar buiten komt voordat het officieel is. Dan blijkt dat hij uitgeleverd is als een pion aan de Amerikaanse maffia. Dat is de reden dat hij onderduikt en de schuldige voor dit verraad te grazen neemt.

Het is spannend boek vol intriges, dubbelspel en moeilijk te doorgronden personages. Wie is te vertrouwen, wie speelt een dubbelspel. Het is net een schaakspel. Omdat de hoofdstukken steeds een ander deel van het verhaal is ben je geneigd snel door te lezen omdat ja wil weten hoe het verder met Erik gaat. Op zoek naar die prachtige zinnen in het boek was ik net het begin opnieuw aan het lezen en kwam ik er achter dat ik toch bepaalde dingen had gemist. De schrijfstijl vond ik bijzonder. Soms midden in een zin staat ineens cursief geschreven de gedachten van die persoon waarna de zin weer verder gaat. Soms slaan die gedachten op die situatie en soms is het een flashback van dingen uit het verleden. Dat is wennen maar maakt het gelijk wel uniek.
Kortom een bijzonder boek dat ik zeker kan aanraden. Wie ‘de nar’ is in dit verhaal is iets voor jou om te ontdekken.
Ik ben blij dat het een gecombineerde leesclub is van Thrillzone waar ik aan meedoe, dat betekent dat ik deel 2 ook mag lezen en met de open eindjes in ‘Narrenmat’ kijk ik uit naar dat boek.

Meer recensies van Wilma Hartman