Goed vervolg op zijn debuut.

Bampie Bampie
17 mrt 2023

Net als in zijn debuut What belongs to you gaan de 9 verhalen in Cleanness over een homoseksuele Amerikaanse leraar werkzaam in Sofia, de naamloze verteller en ik-figuur. De verhalen zijn met elkaar verbonden doordat de ik-figuur steeds dezelfde is waardoor het leest als een roman. Knap gedaan. Centraal staan de 3 verhalen over zijn relatie met R. Net als in zijn debuut worden alle personen aangeduid met de eerste letter van de voornaam. Dat geeft de indruk van autobiografisch. En ook nu weer gebruikt Greenwell veel Bulgaarse woorden en zinnetjes. Niet zo vreemd, want Greenwell heeft zelf een aantal jaren in Bulgarije lesgegeven.

Niet eerder las ik een boek dat zoveel expliciete seksscènes bevat. En dan heb ik het niet over een paar alinea’s met wat softe seks. Er zijn 2 verhalen, Gospodar en The Little Saint, die beide goed zijn voor 24 pagina’s pittige BDSM-seks. En ik moet zeggen, dat doet Greenwell heel erg goed. Hij weet waarover hij schrijft, zo voelt het! Waar seksscènes nog weleens tenenkrommend kunnen zijn is dat hier absoluut niet het geval. Misschien ook omdat ik het Engelse origineel las. Misschien voelt het anders in het Nederlands. Overigens is er van dit boek geen Nederlandse vertaling. Van zijn debuut wel: Wat van jou is.

Meer recensies van Bampie