Vol symboliek.

Bampie Bampie
18 mrt 2023

De eerste 105 van de 159 bladzijden vond ik 4 sterren. Emil Sinclair komt uit een gegoede familie en maakt op jonge leeftijd, net op het moment dat hij in moeilijkheden is geraakt, kennis met Max Demian. Een bijna mystieke verschijning. Een mentor. Als puber zal Demian hem vaker de wegwijzen.

Vanaf pagina 106 werd het me te zweverig: 2 sterren. Spiritualiteit begrijp ik speelt vaker een rol in de boeken van Hesse. Net als het gedachtegoed van Jung en Nietzsche. In dit verhaal speelt het bijbelverhaal ook nog een belangrijke rol. Het verhaal zit vol symboliek. En daarmee niet makkelijk te volgen.

Misschien had ik eerst Narziss en Goldmund moeten lezen. Of Siddharta. Na deze ervaring stel ik dat nog even uit!

De reden dat ik Demian ben gaan lezen is omdat ik meende dat homoseksualiteit een rolde speelt in dit werk uit 1919. Niet iedereen zal dat erin lezen. Maar dat vind ik juist altijd bijzonder.

“’We komen er vandaag niet meer uit,’ zei Max sussend. ‘Jij zult beslist niemand doodslaan of een lustmoord op een meisje plegen, nee. Maar je hebt nog niet het punt bereikt waar je inzicht hebt in wat ‘geoorloofd’ en ‘verboden’ eigenlijk betekent. Jij hebt pas een deel van de waarheid ontdekt. Het andere komt nog, wees daar zeker van! Er leeft nu bijvoorbeeld, sedert ongeveer een jaar, een drift in je die sterker is dan alle andere en die geldt als ‘verboden’. De Grieken en veel andere volken hebben die drift integendeel verheven tot een godheid en hem in grote feesten eer bewezen. ‘Verboden’ is dus niet iets eeuwigs, dat kan veranderen.[…]’”

Meer recensies van Bampie