De von Benda's in Nazi-Duitsland
Deze familiegeschiedenis begint in 1871 en eindigt in het heden. De eerste 100 pagina’s vond ik nogal saai. Maar gaandeweg werd het beter. Wel veel namen en het is maar goed dat er een stamboom aan het begin van het boek is afgedrukt! Foto’s maken het wat luchtiger maar ruim 600 pagina’s is veel. Dat had wat compacter gekund.
Het verhaal opent met een brief uit 1997 van tante Luise aan Bas von Benda-Beckmann. Luise (1905 – 1998) was getrouwd met Alfred Jodl (1890 – 1946), een trouwe generaal van Hitler. Uiteraard een belangrijke reden om dit boek te schrijven.
De schrijver had de beschikking over memoires, brieven en dagboeken van de belangrijkste familieleden. Het voordeel van een adellijke familie. Het levert verrassende ooggetuige verslagen op. Bijvoorbeeld als de aanslag op Hitler wordt gepleegd in 1944 is Jodl daarbij aanwezig en raakt gewond.
Ook biedt dit boek een verrassend inkijkje in het Neurenberg proces. Heel boeiend.
Hoe ging deze Duitse familie om met het opkomende nazisme. We volgen met name Robert von Benda en Kate Gill en hun 6 kinderen. Een van de kinderen, Franz, is de grootvader van de schrijver. Hij was piloot bij de Luftwaffe en kwam om in 1942.
Na de oorlog als Jodl in Neurenberg terechtstaat en zich probeert vrij te pleiten schrijft een zus van Luise aan een andere zus:
525 ‘Maar merkwaardig en onbegrijpelijk blijft het toch dat zijn [Hitler’s] directe omgeving kennelijk minder wist dan het volk. De mussen zongen het tenslotte allemaal van de daken.’