Judaspenning

Recensie van:
Judaspenning
Auteur :
Rosalynd Randolph
Verhalen spelen vanaf haar kindertijd een grote rol in haar leven. Haar vader verzon elke avond voor het slapen gaan een nieuw avontuur, dat zijn kinderen ademloos aanhoorden. Ridders werden favoriet. Roselynd verslond de jongensboeken die daarover gingen en liet de meisjesboeken links liggen. Ze wilde altijd de ridder zijn, nooit de jonkvrouw. Ze vond het oneerlijk dat meisjes niet in een harnas met zwaaiend zwaard de dorpelingen konden redden van de snode roofridder, maar in een mooie jurk afwachtten tot de edele held hen redden zou. Rosalynd verzon daarom haar eigen verhalen met vrouwen in de hoofdrol, die ze nooit optekende.
In de stroom des levens raakten de werelden in haar hoofd verloren, tot ze in de jaren negentig de Arthur-legende herontdekte. Ook nu identificeerde ze zich met Merlijn, niet met Morgan le Fay, en verkoos ze de ridders boven Arthur en Guinevere. Ze deed een eerste poging tot het schrijven van een middeleeuwse roman die jammerlijk mislukte.
Begin 2000 raakte ze geïnteresseerd in het filmgenre “horror”, speciaal weerwolven trokken haar aandacht. De tegenstelling tussen het menselijke en dierlijke deel sprak Roselynd erg aan. De manier waarop deze wezens bijna altijd werden neergezet – monsterlijk en kwaadaardig – kon volgens haar niet kloppen. Er moest meer achter hen schuilen. Wie waren ze, wat bewoog hen, en zouden ze kunnen overleven in onze maatschappij?
Ze begon naar boeken te zoeken die handelden over weerwolven om meer over deze illustere wezens te leren. Dit pad leidde een paar jaar geleden naar een serieuze poging om een roman over hen te schrijven.
Roselynd Randolph (geb 06 05 1967) woont met haar man en honden in een dorpje, gelegen in een inspirerende bosrijke omgeving, ideaal voor weerwolven.
Wijze van lezen:
Recensie exemplaar ontvangen van uitgeverij Zilverspoor in ruil voor mijn recensie en deelname aan blogtours Zilverbron en Zilverspoor o.l.v. Natascha van Limpt
Uitgeverij: Zilverspoor
Genre: fantasy
Cover en flaptekst:
Een huis als een lichtend baken aan het einde van een pad dat gehuld is in duisternis. Een man met lang haar op de rug gezien slentert naar het huis.
De flaptekst is indrukwekkend en krachtig.
Het verhaal:
Catharina, Brigitte en Eva zijn drie zussen die door het lot gebonden zijn aan het huis waar ze in wonen. Het beheerst hen alle drie op een andere wijze. Als Tijn en Robin naar het dorp Oud Sleuvink verhuizen, lijkt dat het leven van de vrouwen te verrijken.
Tijn is net uit een ontwenningskliniek ontslagen. Zijn broer Robin neemt hem mee naar een idyllisch dorpje in het Grienderbosch om verder te herstellen. De bewoners zijn uitermate vriendelijk, de omgeving prachtig en Robin voelt zich er al snel thuis. Tijn heeft echter zo zijn bedenkingen, zeker als hem gezegd wordt dat “niemand zomaar naar Oud Sleuvink” komt. Als er een aantal ijzingwekkende gebeurtenissen plaatsvinden, ondervindt Tijn aan den lijve dat het dorp zich buiten de wet stelt, met een gruwelijk resultaat tot gevolg.
Eva, die visioenen heeft, ziet daarin iets wat de zussen het bloed in de aderen doet stollen. Om het dorp te redden, moeten ze een offer brengen. Een menselijk offer.
In deze dark- en urban fantasy neemt Roselynd Randolph je mee op haar zoektocht naar het antwoord op de vraag: is alles voorbestemd of kan je het lot naar je hand zetten?
Dit boek is een op zichzelf staand verhaal in de wereld van Bloedengel en Het oog van de bok.
Mijn leesbeleving:
De schrijfstijl van Rosalynd Randolph is beeldend maar ook metaforisch en filmisch. Vanaf de eerste letter zat ik in het verhaal. Gelijk voelde ik een mysterieuze en spannende sfeer. Dit verhaal was een fluistering naar de verhalen die ik eerder van Rosalynd Randolph las; Bloedengel en Het oog van de bok. Gaandeweg greep dit verhaal zich steeds steviger vast in de herinneringen die ik had aan die verhalen. Ze vloeiden samen. Dat vond ik prachtig gedaan.
De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt. Ze kwamen tot leven. Ze ontwikkelden zich elk op hun eigen wijze. Ze gingen de dialoog met elkaar aan. Hun karakters, gevoelens en gedachten waren levensecht voor mij. Tijdens het lezen voelde het alsof ik continu in hun nabijheid verbleef. De magie viert hoogtij in dit verhaal. Maar ook op spiritueel gebied kwam ik ruim aan mijn trekken.
Heden en verleden verweefden zich steeds meer met elkaar. Wat in het verleden gebeurde werd duidelijk weergegeven en hielp de lezer om het verhaal nog beter te beschrijven. Alle kanten van magie kwamen volop aan bod. Dat wisselde zich af met humoristische en passionele gebeurtenissen. Broederliefde en zusterliefde waar niemand tussen kan komen. Of toch wel? Ruimte om te helen omringd door flora en fauna die je optillen naar grote hoogten. Die van een verloren, minderwaardig voelend individu een persoon met hernieuwde levenskracht en moed maakt. Afgewisseld met ijzingwekkende en zeer indrukwekkende gebeurtenissen. Ik bleef continu geboeid doorlezen.
Rosalynd maakt gebruik van een uitstekende opbouw: het verhaal neemt de lezer aan de hand mee langs alles wat het verhaal opzweept naar grote hoogten en diepe dalen. Gevoelens van overtuiging om hen die regeren over de diverse dimensies tevreden te houden. Op een manier die je geleerd zijn. Ben je gedwongen vast te houden aan je lotsbestemming of trek je dan ellende aan? Of is er speelruimte om eens wat anders uit te proberen? Die afwegingen gepaard gaande met gedachten en gevoelens vind ik magistraal verwoord. En is alles wat je (voor) ziet de waarheid of wordt deze gemanipuleerd weergegeven?
Een cocktail van overtuigingen, duistere krachten, gebeurtenissen die rauw, gruwelijk, hartverscheurend en pijnlijk voelbaar zijn leidden naar een finale die niet te voorzien was. Na vele omzwervingen in alle mogelijke richtingen komt de plot die ik geweldig vond. De epiloog maakte het voor mij helemaal af; uniek in zijn soort, sinister eigenlijk een macabere Muppet show. Stemt tot nadenken.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Rosalynd bewijst mij opnieuw dat zij het genre urban fantasy beheerst. Een indrukwekkend, rauw, meeslepend, gruwelijk, mysterieus, magisch, humoristisch, spiritueel verhaal. Op beeldende, filmische rn metaforische wijze gebracht. Ik kijk uit naar meer verhalen van Rosalynd Randolph.
Bedankt dat ik weer mocht genieten en gruwelen Rosalynd. Wat een ijzersterk verhaal heb jij opnieuw geschreven. Ik ben en blijf fan.
Zilverspoor en Natascha van Limpt hartelijk dank dat ik mee mocht doen aan de blogtour.

Meer recensies van Boekenpearls76