Een echte aanrader

bookstamel bookstamel
30 mrt 2020

Dit vind ik van Zwarte vijvers:
Ik begin zoals altijd even met de cover en die vind ik prachtig. De cover past heel goed bij het verhaal en heeft een lekkere ruige uitstraling. De titel vond ik niet zo maar naar het lezen van het verhaal past die uitstekend.

Dan gaan we naar het verhaal zelf! Wauw als aller eerste moet ik Amina complimenteren. Want wat een lef om in deze tijd waarin racisme een groot onderwerp is van vele discussies een maatschappelijke young adult te schrijven die precies deze punten allemaal aanspreekt. Zwarte Vijvers is dan in mijn ogen ook echt een must read voor alle middelbare scholieren.

Zwarte vijver is rauw puur en hoewel het fictie is zou het maar zo eens echt ergens hier in Belgie of Nederland kunnen gebeuren. Want helaas neemt ook hier het bendegeweld enorm toe en is dit niet meer iets alleen uit Amerika of films. Amina weet haar zorgen over de kant waar de wereld naar toe gaat prachtig te verwoorden. Maar daarnaast geeft ze de lezers ook een super mooie boodschap mee. Namelijk dat elk mensenleven er een is. Dat elk mens het verdient om beschermd en gered te worden ongeacht welke huidskleur iemand heeft of ongeacht op welke plek die gene woont.

Maar goed ik dwaal af tijd om weer terug naar het verhaal te gaan. Het verhaal bestaat uit een aantal hoofdpersonen. Deze personen worden boven elk hoofdstuk aangeduid met hun naam. Maar uiteindelijk speelt het hele verhaal zich af om de jonge Rashad. Rashad woont in de wijk Zwarte vijvers waar bende geweld overheerst. Rashad zelf is een rustige jongen die niks verkeerd doet en van basketballen houdt. En juist op dat basketbalveld gaat het helemaal mis. Terwijl Zwarte vijvers net is verklaard tot een no-go zone.

Vanaf dat moment gaat het verhaal in een stroomversnelling. Zo zijn er een aantal mensen die de jongen willen redden. Maar hoe komen ze in de no-go zone. Dan heb je nog de demonstranten die op dat moment aan het demonstreren waren en ga zo maar door. Je hoeft je geen seconde te vervelen want er gebeurd altijd wel wat.

Een quote die de laatste tijd steeds vaker door mijn hoofd gaat en die ook heel erg goed bij dit boek zou passen is. Zie niet wat je denkt te zien, maar zie wat er is. Vaak gaan mensen af op een vooroordeel dat wat ze denken te zien maar kijken niet naar de persoon zelf en dat is zo ontzettend jammer. Dit prachtige verhaal van Amina krijgt dan van mij ook een dikke 10.

Meer recensies van bookstamel